Ugrás a tartalomra

Az újvidéki Mimóza kézimunkacsoport kiállítása

2019.11.19
21:34
2019.11.19
23:34
Forrás
Pannon RTV
Egyedi kézimunkákban gyönyörködhetnek azok, akik ellátogatnak az újvidéki Mimóza kézimunkacsoport kiállítására Újvidéken.

A Petőfi-napok rendezvénysorozat részét képező kiállítást hétfőn nyitották meg az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ épületében.

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban működő kézimunkacsoport 2003-ban vette fel a Mimóza nevet. A csoport mintegy félszáz tagot számlál, hetente összejárnak társalogni, tapasztalatokat cserélni.

Csáky S. Piroska, nyugalmazott egyetemi tanár, a Mimóza kézimunkacsoport tagja: „Eleinte eljártam, és néztem ki mit csinál, aztán pedig kedvet kaptam hozzá, hogy horgoljak valamit a gyerekeknek. Egyiknek sálat, a másiknak sapkát, vagy valami apróságot. Most már a selyemfestésénél tartok.”

A kiállítás megnyitóját művelődési műsor tette színesebbé, amelyen a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ egyéb csoportjai is bemutatkoztak. A kiállított kézimunkák által az érdeklődők a kézimunkacsoport munkásságával ismerkedhetnek meg.

Monoki Julianna, az újvidéki Mimóza kézimunkacsoport vezetője: „Nagyon sok technikával foglalkozunk, mindig újakat tanulunk. Járunk műhelymunkákra, Vajdaság-szerte több csoporttal találkozunk, egymáshoz eljárunk. Évente részt veszünk táborozásokon is. Ezeket nagyon sok éven keresztül a Kátai tanyán tartottuk, de harmadik éve már itt, nálunk, Újvidéken tartjuk, és nagyon meg vannak elégedve az emberek.”

A Mimóza kézimunkacsoport több mint másfél évtizede tagja a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének. Ladisity Melinda, az újvidéki Petőfi Sándor MMK elnöke: „Volt olyan periódus, amikor az iskolákat járták és a gyerekeknek próbálták bemutatni a népi hagyományainkat, de más kézimunka-szakcsoportokkal is szorosan tartják az együttműködést, és nagyon szép műhelymunkák vannak.”

A kézimunkacsoport kiállítása november 22-ig látogatható.

Mimóza
kézimunka
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű