Ugrás a tartalomra

Az Újvidéki Színház megkezdte ünnepi rendezvénysorozatát

2019.01.20
10:05
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken szombaton este tartották a 18. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. A szerzőknek idén a „Nincs sor a halas bódénál” cím alapján kellett drámát írniuk. 45 éves az Újvidéki Színház.

Az idén nagykorúvá váló Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen a 30 évnél fiatalabb íróknak és rendezőknek adtak teret, akiknek mindössze néhány óra állt rendelkezésükre, hogy megírják a drámákat, illetve színre vigyék azokat. Ilyen vagy olyan módon mind az elvándorlás problémáját boncolgatta. A zsűri döntése alapján a legjobb szöveg szerzője Kocsis Árpád író-újságíró: „Eddig egy regényt írtam. A különbség dráma és regény között alapvetően az volt, hogy párbeszédekből kellett felépítenem a drámát, és ez újdonságot is jelentett számomra. A viszonyok, amelyek egy regényben másként jelenítődnek meg, a drámában koncentráltabban. Ez volt a legnagyobb újdonság.”

A legjobb rendezésért Ricz Ármin színészt díjazták, aki Fehér Miklós drámáját állította színpadra: „Rengeteg félelemmel kell ilyenkor szembenézni, és ami - azt gondolom - ezt ellensúlyozni tudja, az az alkotásnak az öröme. Amikor az ember ebbe belemerül, akkor kizárja azt, hogy milyen időkorlát van.”

A legjobb férfi és női szereplőnek járó elismeréseket Pongó Gábor, Huszta Dániel, Banka Lívia és Horváth Blanka vehette át. Huszta Dániel, színész: „Ez életem egyik első olyan színházi élménye volt, ahol igazság szerint nem volt partnerem, aki ember volt. Az én partnerem az maga a kamera volt, amellyel játszottam és a vetítő. Ilyet soha azelőtt nem csináltam még.”

Horváth Blanka, színész: „Olyan ez a nap, mint megcsinálni két hónap alatt egy előadást, csak itt egy nap alatt megy át ez az összes érzés.”

Szavazhattak a nézők is. A közönségdíjat a Szalai Bence színész által írt és Deli Szófia által színre vitt dráma érdemelte ki. Szalai Bence, színész: „Se nem ittam, se nem ettem, és most nem azt akarom mondani, hogy mekkora hős vagyok, fel sem tűnt. Olyan transz állapotba kerültem, hogy el sem tudom mondani. De elejétől végéig élveztem, imádtam, amit kezdett vele a rendező és a társulat.”

A verseny előtt megnyitották Antal Szilárd fotókiállítását, és bemutatták A rejtett város című könyvét. Ezzel az Újvidéki Színház megkezdte ünnepi rendezvénysorozatát, amellyel megalakulásának 45. évfordulóját ünnepli.

Újvidéki Színház
Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.