Ugrás a tartalomra
itkay Kovács Vera Nemzetközi Énekverseny
Pannon RTV

Az utánpótlás miatt is fontos az újvidéki nemzetközi énekverseny

2017-11-12
15:22
2017-11-12
18:47
Forrás
Pannon RTV
Idén 56 szólista mérte össze tudását a Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekversenyen, amelyet a hétvégén tartottak Újvidéken.

A negyedik alkalommal megtartott komolyzenei rendezvényt a FloriArt civil szervezet hívta életre és az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola adott neki otthont.     

Az énekversenyre az egész régióból érkeztek fiatalok. Sokan izgultak a megmérettetésen, de ugyanakkor nagy örömmel léptek színpadra, mivel, mint mondják, a zene iránti szeretet minden félelmüknél erősebb. Magdalena Matković, Verőce, Horvátország: „Hároméves korom óta énekelek a templomban. Az emberek felfigyeltek a tehetségemre. Anyukám is úgy gondolta, szólistának kell mennem, és így is lett.”

Borbély Jácint, Csantavér: „Egészen kis korom óta, amióta tudok beszélni, azóta énekelek, de tanárhoz most kezdtem el járni, két éve. Azóta ez a szenvedélyem, az éneklés.”

Vitkayné Kovács Vera, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház nemzetközi hírnevű primadonnája nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a rendezvény névadója lehet. Vitkayné Kovács Vera, operaénekes: „Sok szép fiatal jelenik meg, énekelnek. Boldog vagyok, hogy a sok dzsessz- és rockzene mellett ennyi fiatal mégis a komolyzenének szenteli az idejét, szeretik a komolyzenét és olyan nagy szeretettel jönnek a versenyre.”

A fiatal énekesek korosztályok szerint férfi és női kategóriában mérhették össze tudásukat. Teljesítményüket nemzetközi szakzsűri bírálta. Temesi Mária, zsűritag, egyetemi tanár, operaénekes: „El vagyok bűvölve, hogy 14-16 éves énekesek milyen komolyan, milyen jó légzéstechnikával és színpadi elvárásokkal vannak máris színpadra állítva. Egyikük sem izgult. Nagyon szépen mondják a szöveget. Néha becsúszik egy-egy kis intonációs hiba, de máris nagyon magas színvonalú ez a versen.”

Tehetségek ugyan vannak, az előttük álló út azonban nagy küzdelmekkel teli. Újvidéken jelenleg ez az egyetlen olyan jellegű verseny, ahol a fiatalok összemérhetik tudásukat ebben a műfajban. Vitkay-Kucsera László, szervező: „Belgrádban, nem akarom ezt felhánytorgatni, hat verseny van. Itt Újvidéken nem volt egy sem, miközben Vajdaságban huszonhét zeneiskola van és tizennégyben énektanítás is folyik. Itt van a Zeneakadémia is, a Szerb Nemzeti Színház, itt vannak a különböző kórusok. Pótolni kéne a kádereket.”

A kétnapos énekversenyt színvonalas gálaműsor zárta.

Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekverseny
Újvidék
Vitkay-Kucsera László
szervező

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.