Ugrás a tartalomra
itkay Kovács Vera Nemzetközi Énekverseny
Pannon RTV

Az utánpótlás miatt is fontos az újvidéki nemzetközi énekverseny

2017-11-12
15:22
2017-11-12
18:47
Forrás
Pannon RTV
Idén 56 szólista mérte össze tudását a Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekversenyen, amelyet a hétvégén tartottak Újvidéken.

A negyedik alkalommal megtartott komolyzenei rendezvényt a FloriArt civil szervezet hívta életre és az újvidéki Isidor Bajić Zeneiskola adott neki otthont.     

Az énekversenyre az egész régióból érkeztek fiatalok. Sokan izgultak a megmérettetésen, de ugyanakkor nagy örömmel léptek színpadra, mivel, mint mondják, a zene iránti szeretet minden félelmüknél erősebb. Magdalena Matković, Verőce, Horvátország: „Hároméves korom óta énekelek a templomban. Az emberek felfigyeltek a tehetségemre. Anyukám is úgy gondolta, szólistának kell mennem, és így is lett.”

Borbély Jácint, Csantavér: „Egészen kis korom óta, amióta tudok beszélni, azóta énekelek, de tanárhoz most kezdtem el járni, két éve. Azóta ez a szenvedélyem, az éneklés.”

Vitkayné Kovács Vera, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház nemzetközi hírnevű primadonnája nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a rendezvény névadója lehet. Vitkayné Kovács Vera, operaénekes: „Sok szép fiatal jelenik meg, énekelnek. Boldog vagyok, hogy a sok dzsessz- és rockzene mellett ennyi fiatal mégis a komolyzenének szenteli az idejét, szeretik a komolyzenét és olyan nagy szeretettel jönnek a versenyre.”

A fiatal énekesek korosztályok szerint férfi és női kategóriában mérhették össze tudásukat. Teljesítményüket nemzetközi szakzsűri bírálta. Temesi Mária, zsűritag, egyetemi tanár, operaénekes: „El vagyok bűvölve, hogy 14-16 éves énekesek milyen komolyan, milyen jó légzéstechnikával és színpadi elvárásokkal vannak máris színpadra állítva. Egyikük sem izgult. Nagyon szépen mondják a szöveget. Néha becsúszik egy-egy kis intonációs hiba, de máris nagyon magas színvonalú ez a versen.”

Tehetségek ugyan vannak, az előttük álló út azonban nagy küzdelmekkel teli. Újvidéken jelenleg ez az egyetlen olyan jellegű verseny, ahol a fiatalok összemérhetik tudásukat ebben a műfajban. Vitkay-Kucsera László, szervező: „Belgrádban, nem akarom ezt felhánytorgatni, hat verseny van. Itt Újvidéken nem volt egy sem, miközben Vajdaságban huszonhét zeneiskola van és tizennégyben énektanítás is folyik. Itt van a Zeneakadémia is, a Szerb Nemzeti Színház, itt vannak a különböző kórusok. Pótolni kéne a kádereket.”

A kétnapos énekversenyt színvonalas gálaműsor zárta.

Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekverseny
Újvidék
Vitkay-Kucsera László
szervező

Most

22:31

Lövöldözés volt egy texasi iskolában

A lövöldözés helyi idő szerint nyolc óra előtt tört ki a Dallastól valamivel délebbre fekvő Italy település középiskolájában. A diákokat nem sokkal később evakuálták az épületből.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.