Ugrás a tartalomra

Babel Jazz Újvidéken

2023.01.30
09:39
2023.01.30
16:09
Forrás
Pannon RTV
Magyarországi és szerbiai jazz zenészek koncertsorozata vette kezdetét Újvidéken.

A több hónapon át tartó program a Babel Jazz nevű zenei projekt keretében valósul meg, a magyarországi székhelyű Babel Arts Management cég szervezésében.

A program a magyarországi D.A.S. Trio és az újvidéki Čičini Čvorci zenekarok koncertjeivel indult.

Nagy Ábel, a magyarországi D.A.S. Trio zenekar alapító tagja: „Pszichedelikus jazz punk zenét játszunk, vagy így próbáljuk meg ezt kategorizálni, ha nagyon kell.”

Sárdi Ádám, basszusgitáros, D.A.S. Trio zenekar, Magyarország: „A jazz zenét szeretőknek azt szoktuk mondani, hogy ilyen fúziós jazz. Tulajdonképpen ahhoz van a legközelebb. Rockos, jazzes, világzenés elemek vannak benne. Igazából nagyon sokszor attól függ mi hogy érezzük egymást, miket hallgatunk éppen, mik vannak ránk hatással.”

A projekt keretében összesen 10 koncertestet tartanak Újvidéken.

Dudás Viktor, a Babel Arts Management nemzetközi koordinációs igazgatója: „Magyar jazz, vagy világzene előadók fognak fellépni helyi zenekarokkal. Tehát minden este kettő darab koncert kerül megrendezésre, amelynek az a célja, hogy egyrészt a magyarországi jelenleg már befutott, vagy éppen a pályájuk elején álló jazz zenészeket és a helyi muzsikusokat megismertesse szélesebb körben.”

A koncerteket minden második hétvégén tartják az újvidéki Sokolski Dom Művelődési Központban.

Srđan Stanković, az újvidéki Sokolski Dom Művelődési Központ elnöke: „A projekt jelmondata: mi történik a szomszédságban. Tehát így szeretnénk bemutatni, mi is történik a szomszédságunkban, illetve Magyarországon. Remélem, hogy a projekt tovább fog fejlődni és a magyarországi közönség is megismerkedhet majd azzal, mi történik az ő szomszédságukban, illetve nálunk Vajdaságban a jazz zenei életben.”

A jazz estek megszervezését a magyar kormány is támogatta.

Jazz
Újvidék

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.