Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Bácskai kántorok, egyházi zenészek nagyböjti találkozója volt Kelebián

2018-03-14
13:15
2018-03-14
16:24
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen jelen volt Varga László, a Váci Székesegyház karnagya, aki az egyházi zenéről és a nagyhétre való felkészülésről beszélgetett az érdeklődőkkel a Márton Áron Közösségi Ház nagytermében.

Pančić Kevin egyházzenei szakra jár a Szabadkai Zeneiskolába, osztálytársaival együtt érkezett a találkozóra.

Pančić Kevin, diák, Szabadkai Zeneiskola: „Fontos, hogy építsük a jövendőbeli kapcsolatainkat az egyházmegye többi egyházzenészével, akik már praktizálnak, ugye mi még csak tanulunk.”

Az eseményt 2005 óta Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója szervezi. A rendezvényt minden évben szentmisével nyitják meg.

Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója: „Mi minden évben nagyböjti időszakban egy lelki napot, egy lelkigyakorlatot tartunk. Az ember ilyenkor egy kicsit szakmailag, de nem is annyira szakmailag, hanem lelkileg ráhangolódik a kereszténységünk legnagyobb ünnepére, a húsvétra.”

Varga László atya már többször járt Vajdaságban. A Váci Székesegyház karnagya az előadásokat baráti beszélgetésként éli meg.

Varga László, karnagy, Váci Székesegyház: „A nagyhétre való felkészülésről szeretnénk egy kicsit beszélgetni, illetve a szentmise felépítését szeretném végigbeszélni a kántortestvéreimmel. Azt, hogy a misének a különböző énekei, a kezdőénektől egészen a záróénekig, illetve a misének a különböző részei, hogyan hatnak a mi lelki életünkre, lelki világunkra és Istennel való kapcsolatunkra.”

A szent zene és a kántori szolgálat legfőbb célja, hogy ezáltal közelebb kerüljünk Istenhez és elmélyedjünk hitünkben - mondta Varga László.

Kelebia
kántor
Paskó Csaba

Kapcsolódó tartalmak

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.