Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Bácskai kántorok, egyházi zenészek nagyböjti találkozója volt Kelebián

2018-03-14
13:15
2018-03-14
16:24
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen jelen volt Varga László, a Váci Székesegyház karnagya, aki az egyházi zenéről és a nagyhétre való felkészülésről beszélgetett az érdeklődőkkel a Márton Áron Közösségi Ház nagytermében.

Pančić Kevin egyházzenei szakra jár a Szabadkai Zeneiskolába, osztálytársaival együtt érkezett a találkozóra.

Pančić Kevin, diák, Szabadkai Zeneiskola: „Fontos, hogy építsük a jövendőbeli kapcsolatainkat az egyházmegye többi egyházzenészével, akik már praktizálnak, ugye mi még csak tanulunk.”

Az eseményt 2005 óta Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója szervezi. A rendezvényt minden évben szentmisével nyitják meg.

Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója: „Mi minden évben nagyböjti időszakban egy lelki napot, egy lelkigyakorlatot tartunk. Az ember ilyenkor egy kicsit szakmailag, de nem is annyira szakmailag, hanem lelkileg ráhangolódik a kereszténységünk legnagyobb ünnepére, a húsvétra.”

Varga László atya már többször járt Vajdaságban. A Váci Székesegyház karnagya az előadásokat baráti beszélgetésként éli meg.

Varga László, karnagy, Váci Székesegyház: „A nagyhétre való felkészülésről szeretnénk egy kicsit beszélgetni, illetve a szentmise felépítését szeretném végigbeszélni a kántortestvéreimmel. Azt, hogy a misének a különböző énekei, a kezdőénektől egészen a záróénekig, illetve a misének a különböző részei, hogyan hatnak a mi lelki életünkre, lelki világunkra és Istennel való kapcsolatunkra.”

A szent zene és a kántori szolgálat legfőbb célja, hogy ezáltal közelebb kerüljünk Istenhez és elmélyedjünk hitünkben - mondta Varga László.

Kelebia
kántor
Paskó Csaba

Most

23:37, Frissítve: 23:43

Fókák Katalóniából

A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Szegedi Vadaspark a messzi Katalóniából, a Barcelonai Állatkertből. A tréningek nyilvánosak, a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.
19:27, Frissítve: 19:34

Szakértői szemmel

Szakmai konferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szombaton. Az óécskai kastélyban mintegy 60-70 vajdasági és anyaországi magyar jogász cserélt tapasztalatot.
18:54, Frissítve: 18:59

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

26. alkalommal rendezte meg a magyarkanizsai M-Plusz Táncklub és a Színpadi Táncok Egyesülete a “Prima Primissima” Euro Show Dance Táncfesztivált. 1112 versenyző lépett színpadra 38 táncklubból.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Kombi Operatúra felirattal

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel.