Ugrás a tartalomra

Bácskai kántorok, egyházi zenészek nagyböjti találkozója volt Kelebián

2018.03.14
13:15
2018.03.14
16:24
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen jelen volt Varga László, a Váci Székesegyház karnagya, aki az egyházi zenéről és a nagyhétre való felkészülésről beszélgetett az érdeklődőkkel a Márton Áron Közösségi Ház nagytermében.

Pančić Kevin egyházzenei szakra jár a Szabadkai Zeneiskolába, osztálytársaival együtt érkezett a találkozóra.

Pančić Kevin, diák, Szabadkai Zeneiskola: „Fontos, hogy építsük a jövendőbeli kapcsolatainkat az egyházmegye többi egyházzenészével, akik már praktizálnak, ugye mi még csak tanulunk.”

Az eseményt 2005 óta Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója szervezi. A rendezvényt minden évben szentmisével nyitják meg.

Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója: „Mi minden évben nagyböjti időszakban egy lelki napot, egy lelkigyakorlatot tartunk. Az ember ilyenkor egy kicsit szakmailag, de nem is annyira szakmailag, hanem lelkileg ráhangolódik a kereszténységünk legnagyobb ünnepére, a húsvétra.”

Varga László atya már többször járt Vajdaságban. A Váci Székesegyház karnagya az előadásokat baráti beszélgetésként éli meg.

Varga László, karnagy, Váci Székesegyház: „A nagyhétre való felkészülésről szeretnénk egy kicsit beszélgetni, illetve a szentmise felépítését szeretném végigbeszélni a kántortestvéreimmel. Azt, hogy a misének a különböző énekei, a kezdőénektől egészen a záróénekig, illetve a misének a különböző részei, hogyan hatnak a mi lelki életünkre, lelki világunkra és Istennel való kapcsolatunkra.”

A szent zene és a kántori szolgálat legfőbb célja, hogy ezáltal közelebb kerüljünk Istenhez és elmélyedjünk hitünkben - mondta Varga László.

Kelebia
kántor
Paskó Csaba

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.