Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Bácskai kántorok, egyházi zenészek nagyböjti találkozója volt Kelebián

2018-03-14
13:15
2018-03-14
16:24
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen jelen volt Varga László, a Váci Székesegyház karnagya, aki az egyházi zenéről és a nagyhétre való felkészülésről beszélgetett az érdeklődőkkel a Márton Áron Közösségi Ház nagytermében.

Pančić Kevin egyházzenei szakra jár a Szabadkai Zeneiskolába, osztálytársaival együtt érkezett a találkozóra.

Pančić Kevin, diák, Szabadkai Zeneiskola: „Fontos, hogy építsük a jövendőbeli kapcsolatainkat az egyházmegye többi egyházzenészével, akik már praktizálnak, ugye mi még csak tanulunk.”

Az eseményt 2005 óta Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója szervezi. A rendezvényt minden évben szentmisével nyitják meg.

Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója: „Mi minden évben nagyböjti időszakban egy lelki napot, egy lelkigyakorlatot tartunk. Az ember ilyenkor egy kicsit szakmailag, de nem is annyira szakmailag, hanem lelkileg ráhangolódik a kereszténységünk legnagyobb ünnepére, a húsvétra.”

Varga László atya már többször járt Vajdaságban. A Váci Székesegyház karnagya az előadásokat baráti beszélgetésként éli meg.

Varga László, karnagy, Váci Székesegyház: „A nagyhétre való felkészülésről szeretnénk egy kicsit beszélgetni, illetve a szentmise felépítését szeretném végigbeszélni a kántortestvéreimmel. Azt, hogy a misének a különböző énekei, a kezdőénektől egészen a záróénekig, illetve a misének a különböző részei, hogyan hatnak a mi lelki életünkre, lelki világunkra és Istennel való kapcsolatunkra.”

A szent zene és a kántori szolgálat legfőbb célja, hogy ezáltal közelebb kerüljünk Istenhez és elmélyedjünk hitünkben - mondta Varga László.

Kelebia
kántor
Paskó Csaba

Most

14:07, Frissítve: 14:17

Horror és vörösbor a palicsi Abbáziában

Különleges filmfesztivált rendeztek Palicson. Középpontjában a horrorfilmek és a vörösbor szerepelt. A negyedik Dead Lake Horror & Wine Festival helyszíne a tópart közelében lévő bbázia mozi.
13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.