Ugrás a tartalomra

A bácskossuthfalvi Kossuth-szobor kalandos történetéről forgat filmet Mohácsi Huba

2019.01.25
09:47
2019.01.25
15:59
Forrás
Pannon RTV
A Pannon Televízió főszerkesztője a Magyar Média Mecenatúra Programban működő Ember Judit-pályázaton nyert támogatást a dokumentumfilm elkészítésére.

A 2018-as Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában több mint 110 millió forintot szavaztak meg a filmek gyártására. Készül majd portréfilm a zenész Fábián Juliról is, aki 2017 decemberében hunyt el, és Mészáros Márta rendezőről is forgatnak. Összesen tizennégy film készülhet el magyarországi támogatásból, és csak Mohácsi Huba filmjét támogatják a határon túliak közül.

Mohácsi Huba, főszerkesztő, Pannon Televízió: „Mivel én is bácskossuthfalvi, azaz moravicai vagyok, legtöbbször, amikor filmes terveken gondolkodom, a saját környezetemből szeretek valamilyen alkotást létrehozni. Ott keresek témát. Érdekes témának találtam a bácskossuthfalvi Kossuth-szobor történetét, amelyet a világon hetedikként állítottak fel. Elég kalandos volt a története, világháborúk miatt el kellett bújtatni, senki sem tudta, hogy hová tűnt, csak páran tudták, hogy hol van. A községháza szénapadlásán bújtatták, és évekig nem tudták, hogy hol lehetett megtalálni. Mivel ez a nyolcvanas években történt, úgy éreztem, ideje volna most filmet készíteni belőle, mert az akkori események résztvevői egyre idősebbek, és úgy éreztem, hogy az utolsó pillanatoknál tartunk, hogy ezt filmként bemutathassuk.”

film
Fábián Juli
Mohácsi Huba
Mészáros Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.