Ugrás a tartalomra

Balassi emlékmisét tartottak a Szent Teréz Székesegyházban

2019.02.06
06:53
2019.02.08
14:37
Forrás
Pannon RTV
A Balassi Kard Művészeti Alapítvány nemzetközi irodalmi díját és a vele járó Balassi Bálint emlékkardot februárban adják át Budapesten egy kortárs magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak.

Ez már a 12 Balassi-emlékmise, ahol Balassi Bálint költő kardjának másolatát az átadás előtt megáldják az ősi kardszentelés hagyománya szerint. Kiss-Rigó László, püspök, Szeged-Csanádi Egyházmegye: „Már több mint tíz évvel ezelőtt elkezdtük azt a gyakorlatot, hogy egyfajta kulturális zarándoklatra megyünk az előző napokban. Az átadást megelőző napokban voltunk Szegeden, Esztergomban, Budapesten, Bécsben a Szent István dómban, Kismartonban. Gondoltuk, ha fogadnak bennünket, amit nagy szeretettel meg is tettek, akkor a házigazda Pénzes János püspök, akkor Szabadkára jövünk.”

A Balassi Bálint-emlékkarddal - melyeket Fazekas József bonyhádi fegyverkovács készít - a magyar líra kiemelkedő alakjait és a magyar irodalmat fordító külföldi költőket jutalmazzák - emelte ki Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke: „A Balassi kard egy XVI. századi magyar végvári szablya, akkor sem voltak teljesen egyforma kardok és most sem. Magától a kardkovácstól tudom, hogy minden kard külön egyéniség, és ebből a szempontból egy gyönyörű díszkardnak látjuk, holott akkor ez egy hétköznapi kard volt.”

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja elmondta, a két ország között a hitélet területén is tapasztalható az a közeledés, ami a kultúra és a gazdaság területén már megszokott: „Úgy gondolom, hogy a két püspökség között, ahogy a két közösség között is erősödik a kapcsolat. Ez egy egyértelmű jelzés a bácskai magyar katolikus közösség számára, hogy a két püspökség együttműködik.”

Idén Nagy Gábor József Attila-díjas költő és Paszkál Gilevszki macedón műfordító kapja a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardot.

Szabadka
Szent Teréz Székesegyház
Balassi Kard Művészeti Alapítvány
Balassi Bálint emlékkard
Nagy Gábor
Paszkál Gilevszki

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.