Ugrás a tartalomra

Balázs Attila kapta idén a Szirmai-díjat

2018.12.11
08:51
2018.12.11
15:55
Forrás
Pannon RTV
Az irodalmi díj bírálóbizottsága a 2017-ben és 2018-ban megjelent magyar novelláskötetek közül Balázs Attila Szökés a bolhacirkuszból című kiadványát találta a legkiválóbbnak.

Az egyik legrangosabb vajdasági irodalmi kitüntetést hétfőn este adták át a Temerini Művelődési Központ képtárában.

A Szirmai-díjat az író fiának jóváhagyásával 1975-ben alapította meg Verbász és Temerin. A kitüntetést éves váltakozásban magyar, majd szerb író kapja. Az elmúlt 43 évben mások mellett Herceg János, Vida Ognjenović, Tolnai Ottó, Boško Petrović és Brasnyó István kapta meg a kitüntetést. Bordás Győző, elnök, Szirmai Károly Emlékbizottság: „A zsűrinek sokszor tényleg az a gondja, hogy sok könyvből kell kiválasztani azt az egyet, amelyik kiérdemli a díjat. De reputációja van, és akkor most hozzátenném azt is, hogy immár nem csak a vajdasági magyar írók körében van komoly értéke ennek a díjnak, hanem a szerb írók is igen büszkén viselik ezt a kitüntetést.”

Idén a bírálóbizottság az elmúlt két évben megjelent magyar novelláskötetek közül a Szökés a bolhacirkuszból című kiadványt találta a legjobbnak. A zsűri Balázs Attila mese-novelláinak eredetiségét méltatta. Faragó Kornélia, elnök, a Szirmai Károly Irodalmi Díj bírálóbizottsága: „Mintha most találta volna meg az igazi formáját, műfaját, úgyhogy nagyon megörültem, amikor láttam, hogy az a beszédmód, amit már régen ismerünk, most egy olyan formát talált, amelyben ilyen szinten tud érvényesülni.”

A kötetben a mesés tanyavilágban született kisbolha világutazóvá válik. A bolhavilág megálmodójának is nagyratörő vágyai voltak. Balázs Attila, író, a Vajdasági RTV munkatársa: „Azért nyilvánvaló számomra, bármilyen szerénytelen vagyok, hogy a Nobel-díj az nem fog már ebben az életben utolérni. Lehet, hogy később, valamikor, valahol... Ellenben a Szirmai díj itt van, teljes realitásában, bolháimért kaptam, hát ennél jobb nincsen, bolhákért kapni Szirmai-díjat, ez a legjobb.”

Az irodalmi díjátadón megnyitották Svetislav Šljukić verbászi festő kiállítását is a Temerini Művelődési Központ képtárában.

Balázs Attila
Szirmai-díj

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.