Ugrás a tartalomra

Balkán Művészete címmel nyílt képzőművészeti kiállítás az újvidéki Vajdasági Múzeumban

2018.07.14
12:40
2018.07.15
01:13
Forrás
Pannon RTV
A tárlat Domján József, 1992-ben elhunyt Kossuth-díjas fametsző és festő, valamint Kunos József, jelenleg is aktív fotómanipulátor alkotásait vonultatja fel.

A tárlat Domján Józsefnek, a színes fametszés mesterének mintegy 50 alkotását mutatja be. A képek a művész életének utolsó periódusában készültek. Magyar Kálmán, a Domján József Galéria vezetője, Budapest: „Domján József alapjában véve Kodálynak és Bartóknak a koncepciójában alkotott. Ha megnézzük a képeit, nagyon szép képek. De ha közelebb megyünk, látjuk azt, hogy nagyon nagy magyar érzésű, népművészeti motívumok vannak benne. Ő honvággyal dolgozott ott kint, Amerikában, és ezt beletette a művészetébe.”

Kunos József fotómanipulátor munkásságának középpontjában a Nyugat-Balkán és a Dél-Balkán esztétikája és művészete áll. Képei az ezen térségekben élő népek kulturális hagyományaira épülnek. Kunos József, fotómanipulátor: „Hat országot szerettem volna bemutatni, az elmúlt négy évemet. Tehát durván 400 000 kilométert mentem a Balkánon, és mindazokat az érzéseket, érzelmeket, ami engem ért, bemutatni.”

Csáki Mihály, a Magyar Nemzeti Kereskedőház újvidéki irodavezetője úgy véli, Domján József és Kunos Jószef alkotásai több szempontból is hasonlók. Ezért született meg az a döntés, hogy a két művész képeit közös tárlaton mutassák be.
Csáki Mihály, a Magyar Nemzeti Kereskedőház újvidéki irodavezetője: „Nagyon érdekes az, hogy Domján József világhírű fametsző volt, bejárta az egész világot és mindenhol sikert aratott. Kunos József ugyanezt teszi, de számítógéppel. Ő számítógéppel metsz olyan értelemben, hogy a klasszikus fotót, amit klasszikus fekete-fehér filmre készít utána beviszi a számítógépbe és szoftveren keresztül alakítja.”

Az érdeklődők a tárlatot július 30-ig tekinthetik meg a Vajdasági Múzeumban, Újvidéken.

Domján József
Kunos József
Újvidék

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.