Ugrás a tartalomra

Bartók Bélára emlékeztek Horgoson

2017.12.16
18:38
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Az Órás Villa Polgári Egyesület minden évben megemlékezést és ünnepséget tart a felújított Brauswetter-villában, ahol a zeneszerző és kutató 1906-ban népdalgyűjtéssel is foglalkozott.

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek meg Bartók Béláról a horgosi Órás Villában. A zeneszerző és népdalkutató munkásságából adott ízelítőt Balázs Piri Soma horgosi elszármazott, aki zongorajátékával nyűgözte le a közönséget.

Tiszteletét tette az ünnepségen Kerek Ferenc, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, egyetemi tanár is: „A tanítványainknak a műveit tanítjuk, illetve magunk is játsszuk, de azt gondolom, hogy Bartók művészetével, pláne itt, Horgoson, vagy a Délvidéken, akár Bácskában, Bánságban vagy Dél-Magyarországon foglalkozni, az egy különleges szerep és feladat, tekintve, hogy tágabb értelemben a szülőföldünkön született.”

A megemlékezést Halász György, az Órás Villa Polgári Egyesület elnöke vezényelte le, aki minden évben megszervezi, és szívén viseli a rendezvényt és Bartók Béla horgosi örökségét. „A Bartók név az egyik legismertebb magyar név. Azt hiszem, hogy Bartók és Kodály elválaszthatatlanok a magyar zene életében, és ezt nekünk, ha már itt gyűjtött Horgoson az Órás Villánál, akkor ezt a hagyományt, ezt a megemlékezést folytatni kell, és folytatjuk a jövőben is.”

Az Órás Villában Bartók Béla életét és munkásságát ismerhették meg, a melléképületben pedig Szabó Erdélyi Gabriella festményei díszítették a falat.

Az Órás Villa felszerelését, a riasztórendszer elkészítését 150 ezer forinttal a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Horgos
bartók béla
zeneszerző
kutató
emlékez
Órás Villa Polgári Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.