Ugrás a tartalomra
Városi Múzeum épület
Pannon RTV/Szalai Adrián

Befejeződött az Art&Craft projekt

2020-06-08
18:30
2020-06-08
18:35
Forrás
Közlemény
Az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia projekt keretén belül megvalósításra került Közös művészeti örökségünk nyomában nevezetű projekt, amelynek rövidítése Art&Craft, befejeződött.

A projekt vezető partnere Hódmezővásárhely – Újtemplom Református Egyházközsége, míg a kedvezményezett a Szabadkai Városi Múzeum volt.

A projektben lehetőség nyílt arra, hogy a múzeumban beépítésre kerüljön egy lift a mozgássérültek, az idősek, illetve a gyermekekkel közlekedőknek a múzeumban, hogy könnyebben eljussak a kiállítóterekbe. Emellett egy, a hátránnyal élők számára felszerelt emelő is helyet kapott a szecessziós épületben. A szabadkai partner munkatársai két kiállítást szerveztek meg, egyet Hódmezővásárhelyen, egyet pedig Szabadkán. A hódmezővásárhelyi kiállítást az Alföldi Galéria kiállítótermében rendezték be, melynek témája Oláh Sándor, illetve Nemes Fekete Edit szabadkai művészek munkássága volt, amely Hódmezővásárhelyhez is több szálon kapcsolódik. A kiállítás 2019.12.10-től volt látható ez év január végéig. A szabadkai kiállításon pedig Tornyai János munkássága került bemutatásra, a Tornyai Szabadkán – Tornyai János (1869–1936) festőművész és Szabadka kapcsolata elnevezésű tárlaton. Ezen felül egy-egy napos tanácskozás is megtartásra került, ahol a kiállításokhoz kapcsolódó témákat, szálakat dolgoztak fel az előadók.

Emellett alkotóműhelyeket és képzőművészeti táborokat is szerveztünk Bácskossuthfalván és Szabadkán. 
Három foglalkozáson a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános iskola tanulói vehettek részt. Az elsőn, amelyet 2020. március 3-án rendeztünk, az 5. és 6. osztályos tanulók voltak jelen, linómetszetet készítettek. A második műhelyfoglalkozáson, melyre 2020. március 5-én került sor,  az alsós és a kiegészítő osztályos tanulók vettek részt, és a kartonmetszet nyomást próbálhatták ki. Ezeket a foglalkozásokat Molnár Imre, nyugalmazott rajztanár vezette, a jelenlevő Győrfi Anna rajztanárnő, Barna Izabella, Kurucz Seffer Gabriella és Egri Bodó Brigitta osztálytanítók segítségével. Mindkét foglalkozás részeként a munka megkezdése előtt ellátogattunk a Bácskossuthfalvi Emlékházba, ahol a tanulók megismerkedhettek a helyi kerámiaedényekkel, emellett megtekinthettek egyéb helyi néprajzi tárgyakat, használati kellékeket is, amelyekből ihletet meríthettek munkáikhoz. A harmadik napon, 2020. március 6-án, a 7. és a 8. osztály tanulói agyagozáson vettek részt, ahol a kanizsai Ozsvár Péter és Sára tartottak előadást, illetve adtak lehetőséget a fiataloknak, hogy kipróbálhassák a korongozást, és bepillantást nyerjenek az agyagozás rejtelmeibe.

A főpartner a vásárhelyi egyházközség a régi mesterségeket felidéző és bibliai ismeretekre támaszkodó gyermekprogramokkal, a családi és egyházi ünnepekről szóló rajzversennyel, valamint festőkurzussal vett részt a pályázatban, amelyet a Tornyai János Múzeum munkatársaival együttműködve valósított meg. Az egyházközség most megépülő látogatóközpontja a QR-kódok használatával nemcsak a református gyülekezet, de a turisták és helybeliek számára is különleges élményt nyújtva szolgálja a közösségfejlesztést és a kulturális örökség megóvását. A templom felújításának további lépései között szigetelték az erősen felvizesedett falakat, valamint a felújították a templomot félkörben körülvevő téglapódiumot, s kiépítették a csapadékvizet elvezető rendszert is.
 

IPA projekt
Hódmezővásárhely
Bácskossuthfalva

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:45, Frissítve: 21:18

Belgrád a gócpont

Belgrád a koronavírus-járvány fő gócpontja Szerbiában - mondta Dr. Predrag Kon a szerbiai RTV vendégeként.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.