Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Befejeződött a Csodálatos kenyérszaporítás restaurálása Szabadkán

2020-06-19
14:43
2020-06-19
15:29
Forrás
Pannon RTV
A festmény Paulus Antonius Senser barokk festőművész alkotásai közül kiemelkedő jelentőségű. A tárlat ünnepélyes megnyitóját pénteken délben tartották a Szabadkai Városi Múzeumban.

A hatszor három méteres festmény mellett Senser több alkotása is megtalálható a kiállításon.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Fuvolaszólóval nyitották meg a P.A. Senser barokk festő című kiállítást a Szabadkai Városi Múzeumban. Levéltári források alapján Senser Pécshez és Eszékhez kapcsolódott.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Bodnár Boglárka, a Pécsi Egyházmegye muzeológusa elmondta, hogy Senser az 1700-as években festőműhelyt indított Pécsett. Az alkotásai nem csak Magyarországon lelhetők fel, hanem Szerbiában, Horvátországban és Bosznia- Hercegovinában is.

Bodnár Boglárka, a Pécsi Egyházmegye muzeológusa: „Sokan találták meg, így például nem csak a plébániák, hanem a ferencesek is. A ferences kolostorokba szívesen kérték fel őt egy-egy mű megalkotására. Nem sokat tudunk az ő életéről, nem maradt meg túl sok adat róla. A képei tanúskodnak róla.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A kiállított művek közül többet is Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum restaurátora újított fel: „Ami nagyon fontos, hogy a pécsi püspöki szeminárium egykori refektóriumi képét a Csodálatos kenyérszaporítást restauráltam, ami hatszor három méteres festmény és nagyon fontos műve Senser Pál pécsi festőnek, valamint a siklósi Szentháromság templomnak a négy oltárképét is ez alkalommal.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A kiállítást szeptember másodikáig láthatják az érdeklődők a Szabadkai Városi Múzeumban.

Csodálatos kenyérszaporítás
restaurálás
Szabadkai Városi Múzeum
Korhecz Papp Zsuzsanna
Bodnár Boglárka

Most

22:18

Vásároljunk online, jót tesz a bolygónak!

Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlag 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár – hívta fel a figyelmet egy friss kutatás alapján a Prologis ipari és logisztikai ingatlanvállalat az MTI szerint.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.