Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Bejárta útját a Négyesfogat

2020-01-12
08:51
2020-01-12
16:17
Forrás
Pannon RTV
Humoros jelenetek, színdarabok, mesemondás és modern tánc. A Négyesfogat idén már 52. alkalommal járta be a négy nyugat-bácskai falut, Gombost, Szilágyit, Kupuszinát és Doroszlót.

A házigazda ezúttal a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület volt, ahol tegnap este rendezték meg a nyugat-bácskai szórványmagyarság kulturális seregszemléjét.

A Négyesfogatot immár több mint fél évszázada minden évben megszervezik. Az előadások célja a szórakoztatás, a hosszú téli napokon vidámságot vinni az emberek életébe, ami általában sikerül is a lelkes amatőr csapatoknak.

Ennek a rendezvénysorozatnak generációkat összekötő szerepe van - hangzott el szombat este Doroszlón. A helybeli Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület, valamint a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület valamennyi tagja és csoportja a megalakulása óta azon igyekszik, hogy saját településén megtartsa intézményeit, megélje hagyományait.

A kupuszinai Csernai Panna Szép Ernő: Várjon... című költeményét szavalta el. Kiskora óta foglalkozik versmondással, színjátszással és énekléssel, igyekszik a művészet minden területében kivenni a részét: „Maga a vers szerintem jómagamat feltölt. Feltölt, és amikor szavalok, úgy érzem, hogy teljesen beleélem magam a versbe, és a költőnek az érzéseit próbálom átadni a közönségnek.”

A gombosi Péity Boglárka még csak 13 éves, a színjátszás máris a vérében van. Ő volt a Bözsi mindent elintéz című jelenet főszereplője: „Jelentkeztem idén, hogy kaphatnék-e egy szerepet a Négyesfogaton, ez engem nagyon érdekelt, mivel kiskoromban is kisebb szerepekben, ilyen előadásokkor szerepeltem sokszor, és kimaradt pár év, és akkor idén úgy gondoltam, hogy miért ne, kezdjük ezt újból, és kértem egy szerepet.”

Verebélyi Árpád doroszlói plébános szerint a négy közösségnek, mint négy szigetnek a találkozója a Négyesfogat: „A virtuális világban találkoznak, de egy személyes találkozás mindig többet ér, és ezek az évenkénti Négyesfogat és különböző programok, amikor összehozzák ezeket a fiatalokat ebből a négy közösségből, akkor ebből mindig valami érdekes és jó dolog születik, és én úgy gondolom, hogy nagyon fontos a személyes találkozás a mindennapokon túl.”

A Négyesfogat elemi és közös része mindannak a törekvésnek, hogy ne csak külön-külön, településekre korlátozva éljék meg az emberek önmagukat, identitásukat, hanem régió szinten, az élhető, szerethető Nyugat-Bácska legyen mindannyiuk közös szellemi és kulturális élettere és mozgástere - hangzott el az eseményen.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szerint az elmúlt években egy ifjúsági fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény: „Látjuk jól, hogy a felnövekvő generáció az, aki folyamatosan be tud itt mutatkozni, és a zárószámban tényleg egy olyan erő tud megmutatkozni a közönség és mindenki számára, ami erőt ad az egész évhez, erőt ad a közös jövőhöz, a közösen tervezett jövőhöz.”

Jövőre Szilágyi lesz a Négyesfogat házigazdája.

Négyesfogat
Gombos
Szilágyi
Kupuszina
Doroszló
Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület
Verebélyi Árpád
Sutus Áron

Most

21:24, Frissítve: 21:59

Harry és Meghan lemondott királyi titulusáról

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.
18:51, Frissítve: 18:56

Felkészülési mérkőzést játszott a TSC

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a tavaszi folytatásra a topolyai TSC labdarúgó csapata. Szabó Zoltán együttese a szomszédos, szabadkai Spartacus együttesével 1:1-es döntetlent játszott.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.