Ugrás a tartalomra
Tanjug/Fredrik Sandberg/TT via AP

Bejelentették, ki kapja az irodalmi Nobel-díjat

2021.10.07
14:36
2021.10.07
16:40
Forrás
index.hu
A zanzibári születésű tanzániai író, Abdulrazak Gurnah kapja 2021-ben az irodalmi Nobel-díjat.

A zanzibári születésű tanzániai író, Abdulrazak Gurnah kapja 2021-ben az irodalmi Nobel-díjat. A 73 éves, Canterburyben élő író a kenti egyetem irodalom professzora.

Angliába 1968-ban érkezett, akkor még tanulmányokat folytatni. Abdulrazak Gurnah a gyarmatosítás hatásainak és a menekültek sorsának kompromisszumok nélküli bemutatásáért részesül az elismerésben. Legismertebb regénye az 1994-es Paradicsom, első három regénye pedig azzal foglalkozik különböző aspektusokból, milyen a friss menekültsors Nagy-Britanniában. Gurnah a bejelentés szerint a konyhában volt, amikor felhívták a hírrel, hogy ő nyert.

Nobel-díj
irodalom
Abdulrazak Gurnah

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.