Ugrás a tartalomra

Bemutatóval zárta az évadot a KDSZ

2018.06.17
06:39
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Az Úr nevében című előadással zárta a 2017/18-as évadot a Kosztolányi Dezső Színház. Az Urbán András rendezte négyszereplős darab az iszlám és a kereszténység szemszögéből tekint Európára.

A darabban ütközik a demokrácia, a liberalizmus, a hazaszeretet, a vallás, a félelem és a gyűlölet a migránsválság görbe tükrében, amit a felfokozott érzelmekkel teli darab tart a néző elé. Klencsis Gyula, Szeged, Magyarország: „Az a téma, amit kiválasztott, rendkívül aktuális, húsba vágó. Életbevágó kérdésekről van szó, és nagyon alaposan körüljárta, a különböző véleményeket megmutatta.”

A gyűlölet pszichológiája és problémaköre ihlette Urbán András rendezőt Az Úr nevében című előadás megalkotására. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színészei, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Nagyabonyi Emese az iszlám és a kereszténység szemszögéből tekintenek a 21. század Európájára. Mészáros Gábor, színész, KDSZ: „Amikor elkezdtünk dolgozni, akkor világossá vált mindenki számára, hogy ez erről fog szólni, magáról a gyűlöletről, a gyűlölet egy ismeretlen felé, mert igazából mi nem is fogtunk meg konkrét gyűlöletet, hanem csak magával a gyűlölet pszichológiai fogalmával foglalkoztunk.”

A gyűlölet egyébként is foglalkoztatja Urbán Andrást - mesélte a rendező. Így nem véletlen, hogy ezt jelenítette meg a színpadon. „Ez az adott helyzet, az úgynevezett migránskrízis, vagy menekültválság alkalmas arra, hogy szinte minden pontját ennek a fajta érzésnek, ami a másság, vagy ami nem ugyanaz, mint mi-felé történik, és ahogyan ez alakul, illetve fordítva, tehát ez nem feltétlenül arról szól, hogy mi hogyan viszonyulunk a migránsokhoz, hanem két fajta kultúrát ütköztetünk valamilyen értelemben össze a színpadon.”

A színház igen aktív és sikeres évet zárt. A nyáron pedig számos hazai és külföldi fellépés vár rájuk - tette hozzá a rendező.

A bemutató után a színház udvarában a színészek és a színházkedvelők együtt búcsúztatták a KDSZ 2017/2018-as szezonját.

Szabadka
KDSZ
Kosztolányi Dezső Színház
bemutató
Urbán András
Az Úr nevében

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.