Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Bemutatták az Amikor Isten hasba rúg regény alapján készült előadást Újvidéken

2022.06.09
14:47
2022.06.09
17:04
Forrás
Pannon RTV
Az előadás a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház együttműködésének eredménye.

Bemutatták az Újvidéki Színházban Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című regénye alapján készült előadást. A szöveget Góli Kornélia dramaturg alkalmazta színpadra és Urbán András rendezte.

Az Amikor Isten hasba rúg Csáth Géza életéről szól. Lovas Ildikó a regény megírásával az ő alakját szerette volna más megvilágításba helyezni, a közhelyektől mentesíteni. „Hogyha belegondolunk, hogy hogyan dolgozták fel, vagy hogy mi minden jelent meg róla, abban az ő igazi valója, a fájdalmai, az anyjával való viszonya, tehát minden, amit ő leírt a naplójában, az valamiképpen kimarad. Azt gondolom, hogy ez az, amitől közhelyessé válik, és csak a naplóit olvasva hosszú éveken keresztül, ez volt az, amit így talán a legjobban meg akartam volna mutatni.”

A regényben és a darabban főleg a nők - az anyja, a felesége és a lánya szemszögéből látjuk Csáthot. Banka Lívia, színész, Újvidéki Színház: „Tulajdonképpen mi csak el tudjuk képzelni, vagy próbáljuk megérteni azt, hogy mi is történt, vagy hogy történt. Ez az író kutatásai és fantáziája alapján, és ami bennünk születik a szöveg hallatán, vagy értelmezésén. Azon alapul az előadás.”

A darab személyes, intim gondolatokat és belső történeteket mesél. Párhuzamosan futnak a karakterek előre felvett monológjai és a fizikai, disszociatív és disszonáns vívódás. Kucsov Borisz, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Engem az egész próbafolyamat közben ez a belső történés motivált, inspirált, vagy ezt keresgéltem, keresgéltük közösen. Nagyon sok improvizációt mutattunk be különböző témákra, a vágy témájára például, vagy a szomorúság, az epekedés, és hasonló címek voltak még.”

Urbán András, a darab rendezője elmondta, hogy nehéz volt megemészteni ezt a művet, és még soha nem dolgoztak ennyit egy szövegen. „Nagyon jó utazás volt ez az álomban és valóságban, átlépve a határokat. Mindenki bátran kereste a saját komfortzónájának a határait. Tehát egyszerűen egy nagyon inspiratív próbafolyamat után vagyunk.”

Az előadás az Európa Kulturális Fővárosa 2022 programsorozat része. Az Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatainak koprodukciójában valósult meg. Venczel Valentin, igazgató, Újvidéki Színház: „Ez az együttműködés, ez a produkció és az eredménye, amely mindenképpen egy nagyon pozitív, ez azt bizonyítja, hogy igenis, mindenféle különbözőségekkel, mindenféle másságokkal együtt, tulajdonképpen igenis lehet közösséget építeni, ráadásul kreatív közösséget.”

A darab szabadkai bemutatója június 15-én lesz a Kosztolányi Dezső Színházban.

Amikor Isten hasba rúg
regény
Lovas Ildikó
Újvidéki Színház
Urbán András
Banka Lívia
Kucsov Borisz
Venczel Valentin

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.