Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Bácsfeketehegyiek a nagy háborúban című helytörténeti könyvet

2018.11.04
13:28
2018.11.04
17:16
Forrás
Pannon RTV
Sárközi Ottília helytörténeti kiadványát, a Bácsfeketehegyiek a nagy háborúban című írást mutatták be szombaton este a helyi Kultúrotthonban. A könyvet a Kishegyesi Könyvtár adta ki ezer példányban.

A könyvbemutató mellett a falu első világháborús tárgyi emlékeiből is megnyílt egy kiállítás. Katonai fotókat, régi dokumentumokat, napló részleteket, fegyvereket, különböző kitüntetéseket is meg lehetett tekinteni. Dorogi László nagyapjának a tárgyait is kiállították. „Nekem egy boldogságot jelent, hogy ez legalább megmaradt róla mert nem ismertem. Apám is egy éves volt, ő se ismerte amikor meghalt az apja.”

Az eseményen az első világháborúról tartott előadást Nagy Tibor bácskossuthfalvi történelemtanár, sőt az est folyamán katonadalokat is énekelt Török Noémi népdalénekes. Nagy Erzsébet, a Kishegyesi Könyvtár igazgatója elmondta, a nagy érdeklődés azt bizonyítja, hogy érdemes ilyen jellegű rendezvényeket szervezni. „A falunkban nagyon erős helytörténeti csoport működik, akiket Sárközi Ferenc egykori tanárunk képezett ki erre a feladatra. És fontosnak tartjuk így mint közösség, hogy valamilyen formában nyomot hagyjunk a világban.”

Több éven keresztül gyűjtötte a most megjelent könyv anyagát Sárközi Ottília. A bemutatott kiadványban 750 katona nevét tüntette fel. „Több névsor van a könyvben. Van olyan névsor, hogy sebesültek, van olyan, hogy meghaltak, van olyan névsor, hogy kik lettek a rokkantak, kik kapták a hadtápot. És van egy olyan névsor is, amelyikben az 1941-es 43-as év között kiadott könyvekben megjelent életrajzok szerepelnek. Azok a katonák, akik túlélték és frontharcosok voltak, azoknak az életrajza, hogy hol voltak, merre jártak, hol estek hadi fogságba, milyen kitüntetéseik voltak, arról van egy nagyobb névsor.”

Bordás Győző, a könyv recenzense elmondta, a történelemkönyvek a háborúk előzményeit, lefolyását ismertetik, hadvezérekről számolnak be, de a közkatonák mindennapjairól nem. Ezért tartja fontosnak ennek a helytörténeti kiadványnak a megjelenését, amelyben közkatonák írásait gyűjtötte, és adta közre a szerző.

Kishegyes
Bácsfeketehegy
nagy háború
helytörténet
könyv

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.