Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bemutatták Besnyi Károly Betiltott ünnep című kötetét Bácskossuthfalván

2020-09-19
08:44
2020-09-19
16:21
Forrás
Pannon RTV
A falu 1986-ban akarta megünnepelni újratelepülésének kétszázadik évfordulóját.

Az akkori hatalom azonban megakadályozta azt, hogy a bácskossuthfalviak úgy ünnepeljenek, ahogy szeretnének. A könyv az ünnep betiltásának történetét dolgozza fel.

A szerző a bemutatón úgy fogalmazott, a kiadvány egy mikroközösségen keresztül mutatja be a szocializmus működését annak utolsó éveiben. Az eseményen elhangzott, nem a helyieken múlt, hogy az ünneplést betiltották.

Besnyi Károly többek között 8 önálló könyv és 6 kötet társszerzője, a bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület tagja. A most megjelent Betiltott ünnep az egyesület legújabb kiadványa.

Besnyi Károly, helytörténész: "Abban az évben a községi vagyis a világi megemlékezésen, rendezvényeken egyetlen egy alkalommal sem hangzott el a 200 év. Ez úgy szigorúan megtiltotta az akkori politikai hatalom. Az egyházközség viszont megünnepelte, igaz, hogy nagyon erős megfigyelés alatt állt az egész rendezvény. Ott sem a falu 200 éves évfordulóját méltatták, de megemlékeztek arról, hogy 200 éve jött létre az egyházközség."  

Besnyi Károly
Betiltott ünnep
könyvbemutató
Bácskossuthfalva

Most

11:31

Késes támadás Nizzában

Egyelőre nagyon keveset tudni a történtekről, a Reuters hírügynökség szerint még zajlik a rendőrségi akció a városban. Cikkünk frissül!

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.