Ugrás a tartalomra

Bemutatták Bicskei Zoltán Álom hava című filmjét (videó)

2017.03.31
08:24
Bemutatták az Álom hava című filmet csütörtökön este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Bemutatták az Álom hava című filmet csütörtökön este Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A díszbemutatóra sokan voltak kíváncsiak, Vajdaságból is érkeztek nézők. Bicskei Zoltán forgatókönyvíró és rendező történelmi magyar-szerb játékfilmje a török pusztítás után játszódik Bácskában. 1690. Puszta, kiürült Bácska. A törökök visszavonulása után senki sem maradt itt. Csak a fogságból visszatérő három rongyos ember, akik a lerombolt templomba mennek annak reményében, hogy ott embereket találnak. A katona, a szolga és a deák újjá szeretnék teremteni a magyar közösséget. Az aracsi pusztatemplom romjai között megjelennek a magyar királyok is, akik tanáccsal látják el a deákot, Szilágyi Nándort, hogyan kellene a magyarságot újjáéleszteni.



Szilágyi Nándor, színész: „Kilenc és fél évvel ezelőtt ültem le először a Zolival, és rá egy évre már próbáltunk. És hat vagy hét éven keresztül mindig jött a hír, vagy jött az email, hogy kezdjük, decemberben kezdjük, és nem kezdtük. És nem kezdtük és nem kezdtük, és egyszer leforgattunk két napot, egyszer három napot, ahogy a pénzmorzsák összejöttek. És aztán nagy nehezen tavaly leforgattuk.” A lány szerepében Tóth Anitát láthatjuk. A hosszú forgatás fizikailag is kifárasztotta a forgatócsoportot, ennek ellenére azonban sem a rendező, sem a színészek nem adták fel. Tóth Anita, színész: „Ez a hit. Hogy egyszerűen éreztünk Zoliba, még megfejthetetlen néhol számomra az az üzenet, ami szerintem roppant mértékben hiányzik a mai világból, a mai rohanó világból, így mondom, hogy megtaláljuk az igazi utat a lelkünkhöz, és másokhoz.” A szorongatottságból jött a film ötlete – mondta el Bicskei Zoltán. 2006. október 23-án népmegveretés és meggyalázás, olyan érzelmeket, indulatokat váltott ki benne, és a magára hagyatottság érzése ösztönözte arra, hogy megírja a forgatókönyvet. Bicskei Zoltán, rendező: „Minden alkotó ember tudja, hogy a művészetet a teremtőből és a teremtőért csinálja, nem a közönségért. A közönség és a közösség is annyit kap belőle, amennyiben ez a csatorna működik. Ezek a mi csatornáink sajnos el vannak tömődve, és kínlódunk. Ez az egyik oka a véres szülésnek. A másik az, hogy ebben a szorongatottságomban feltettem a kérdést, hogy de azért a népednek csináltál valamit? Közvetlenül a népednek, miközben ott verik lövik őket, gumilövedékkel, demokratikusan?” Az aracsi pusztatemplom romjai között forgatott filmben a vajdasági színészek közül főbb szerepekben Kovács Frigyest, Szilágyi Nándort és Búza Ákost láthatják a nézők. Vajdaságban először Újvidéken, április 21-én láthatják a nézők, majd utána további vajdasági településeken is bemutatják.
bemutató
Budapest
Álom hava
Bicskei Zoltán

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.