Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Branka című filmet a VM4K-ban

2022.12.23
14:18
2022.12.23
16:16
Forrás
Pannon RTV
K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Branka című rövidfilmjét vetítették le tegnap este a VM4K klubhelyiségében.

A film 1991-ben játszódik egy jugoszláviai kórházban és a szülészetekről eltűnt csecsemők tragikus történetét dolgozza fel egy ápolónő szemszögéből. Brankát az új munkahelyén arra próbálják rávenni, hogy segítsen az újszülöttek elrablásában, a szülőknek pedig azt hazudják, hogy gyerekük meghalt.

A filmet 2021-ben mutatták be, azóta számos nemzetközi fesztiválon is sikereket ért el, mintegy 30 díjat tudhat már magáénak. A vetítés után a szerzőkkel Lackó Varjú Sára újságíró beszélgetett, de a közönségnek is lehetősége volt kérdezni az alkotóktól.

Oláh Tamás, a Branka című film társrendezője: „Számunkra nagyon fontosak az emberi aspektusai ennek a történetnek. Tehát itt van mögötte ez a szörnyű történelmi ténysorozat, de emberi történeteket mesélünk el. És nem csak áldozatoknak a történeteit, hanem bűnösöknek a történeteit is. Azt gondolom, hogy ezzel a történettel kultúráktól függetlenül azonosulni tudnak a nézők. És ez nagyon fontos. Nagyon fontos, hogy létező problémákra reflektál a film,de közben egy olyan módon mesél a saját múltunkról, hogy közben mai sorsokról, mai emberek történetéről mesél."

Branka
K. Kovács Ákos
Oláh Tamás
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.