Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Mindig más a hibás című előadást (videó)

2016.11.29
15:50
Hétfő este tartották a Tijana Jurić Alapítvány ősbemutatóját a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán
Hétfő este tartották a Tijana Jurić Alapítvány ősbemutatóját a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán. A Mindig más a hibás című előadás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az erőszakot a társadalom nem kíséri kellő figyelemmel. A Mindig más a hibás című előadás azt a jelenséget veszi alapul, hogy a csirkék között létezik baromfikannibalizmus. Ennek során a csirkék csipkedni kezdik a sérült vagy gyengébb társuk lábát, tollát, és előfordul, hogy végül elpusztítják az áldozatukat. Felvetődik a kérdés, hogy vajon mi, emberek is hasonlóak vagyunk? Brestyánszki Boros Rozália, dramaturg: „Egyértelmű, hogy az előadásnak van egy fajta rámutatási szándéka, figyelemfelkeltő attitűdje, de azt hiszem, hogy a gyerekek nyelvén ezt egy kicsit közvetlenebbül, szabadabban, spontánabbul lehet kezelni, úgyhogy van is törekvés az előadásban arra, hogy megszólítsuk a közönséget, és talán ők is részt vehetnek az előadás menetében.” Horváth Blanka és Rókus Zoltán több karaktert is játszanak a darabban, amely a döntés kérdéskörét járja körül.



Kálló Béla, rendező: „Megfelelni bizonyos elvárásoknak, akár szülői, akár tanári, akár haveri. Belekerülni olyan mechanizmusokba, amiből nehéz kikeveredni, pontosan a döntések által. Aztán az erőszak jelenléte, ennek megközelítése. A szerelem, a szeretet mai fölfogása. Az erőszak megnyilvánulásaival való szembesülés, a segítségkérés lehetősége, a kommunikáció kialakítása is mind-mind az előadás szerves részét és mondanivalóját képezik. Vajon tudjuk-e, hogy mikor vagyunk mi a farkasok, és mikor vagyunk az áldozatok? Ki az erős? És ki a gyenge? Ilyen és hasonló kérdésekre keres választ az előadás, amelyet a vajdasági középiskolákban tantermi előadásként játszanak majd tovább.
Kálló Béla
Tijana Jurić Alapítvány
Mindig más a hibás
Brestyánszki Boros Rozália

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.