Ugrás a tartalomra

Bemutatták Szécsi Zsolt és Csányi Tamara néptáncpedagógusok könyvét

2018.04.27
15:43
2018.04.27
19:27
Forrás
Pannon RTV
Öröm mozgás címmel bemutatták Szécsi Zsolt és Csányi Tamara horgosi néptáncpedagógusok könyvét, amely a néptáncra alapozva játékos keretek között segíti a gyerekek mozgásának fejlesztését.

Az eseményre a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban került sor.

Az akkreditált módszertani program segítségével a gyerekeket meg tudják szólítani, be tudják vonni őket a játékba, a mozgás és a tánc gyakorlataiba. A könyv ötlete Apró Piroska nyugalmazott gyógypedagógustól ered, aki egy nyári táborban látta, hogyan foglalkoznak a horgosi néptáncpedagógusok a mozgáshiányos életmódot folytató gyerekekkel.

Apró Piroska, nyugalmazott gyógypedagógus, Magyarkanizsa: „Ezek a játékok, ezek a mozgásformák, amiket ők itt összeszedtek, ezeknek a gyerekeknek segítenek, akiknél nincs arra szükség, hogy például minden kedden 9-től 10-ig leüljünk velük és fejlesszük őket, hanem simán meg kell velük ismertetni a mozgás örömét.”

A helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően a könyvet Magyarkanizsa községben már minden óvoda, iskola, illetve olyan intézmény megkapta, amelyben gyerekekkel foglalkoznak. Terjesztéséhez hozzájárult a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, mondta Juhász Gyula, az intézet munkatársa.

Juhász Gyula, munkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Intézetünk azt vállalta, hogy ennek a könyvnek a minél több helyre való eljutásában segít, közzéteszi a Délvidéki digitális adatbázisban, amelyben főleg vajdasági vonatkozású könyvek, folyóiratok érhetők el.”

A gyógypedagógus ötletét Szécsi Zsolt és Csányi Tamara közösen valósította meg.

Szécsi Zsolt, néptáncpedagógus, Horgos: „Mivel Vajdaságban tankönyvjelleggel népi játékok és módszertani könyvek nincsenek, viszont az oktatási rendszer lehetővé teszi azt, hogy a pedagógusok tartsanak foglalkozásokat, illetve órákat az iskolában, tehát néphagyományórát, nem tudnak hova nyúlni. Ez volt az utolsó löket.”

A módszertani kiadványt, amelyet a Juhász-zenekar egy gyermekdalokat tartalmazó CD-lemeze gazdagítja, a közeljövőben igyekeznek eljuttatni Vajdaság minden magyarul oktató intézményébe.

Magyarkanizsa
Szécsi Zsolt
Csányi Tamara
Dobó Tihamér Képtár

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.