Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Bemutatták a Szerbek Bánátban című kötetet

2023.02.01
11:17
2023.02.01
16:42
Forrás
Pannon RTV
A Pancsovai Városi Könyvtárban mutatták be Németh Ferenc és Milan Micić Srbi u Banatu, azaz Szerbek Bánátban című szerb nyelvű kötetét.

A két szerző igyekezett új megvilágításban bemutatni a szerb és a magyar nép együttélését a XV. és a XVI. században.

Szeretnék, ha a későbbiekben magyar nyelven is megjelenhetne a kiadvány.

Németh Ferenc, szerző, egyetemi rendes tanár: „Egy olyan fontos időszakot dolgoz fel, kb. 200 évet, 1411 és 1594 között, amikor a szerb és magyar kapcsolatok nagyon intenzívek és jók voltak, amikor közösen léptek fel a szerbek és magyarok a török elleni harcokban, amikor több hullámban a szerbek Magyarországra vándoroltak, a török elől is menekülve, amikor vegyes házasságokra került sor. Egyszóval ez a két évszázad példaértékű időszak volt a közös történelmünkben, és ezt szerettük volna - gondolom, hogy sikerült is - Milan Micić kollégámmal együtt bemutatni.”

könyvbemutató
Pancsova
szerbek
magyarok
történelem
Németh Ferenc

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.