Ugrás a tartalomra

Bemutatták a TRADinBORD2 című projektet Mórahalmon

2018.06.29
17:21
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
A pályázat célja, hogy a magyarországi és vajdasági magyar civil szervezetek huszonöt perces dokumentumfilmekben mutassák be a térség kultúráját és hagyományait.

Jó szomszédok a közös jövőért vezérmondattal mutatták be pénteken Mórahalmon a TRANDinBORD2 elnevezésű projektet.

A határon átnyúló pályázat nyertesei a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület és a vajdasági Ludaspuszta Térségi Társulás. A Homokhátságban öt kisfilm készül majd tűzoltókról, egy mézlovagrendről, az alsótanyai és ásotthalmi egyesületekről, valamint a Homokháti Búcsúról. Joó Balázs, plébános, Mórahalom, Magyarország: „Dokumentumfilmet készítünk majd a mórahalmi Szent László Kenyere Búcsúval kapcsolatban. Nagyon különleges búcsú ez. Ezt hat éve alapítottuk itt a Homokhátság központjában Mórahalmon, olyan elképzelés alapján, hogy a környékbeli települések híveit szeretnénk megszólítani.”

A 2011-ben megvalósult TRADinBORD1 pályázaton belül Vajdaságból Nosza, Hajdújárás, Ludas és Királyhalom már bemutatta hagyományait és múltját a kisfilmekben. Ábrahám Csilla, a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás vezetője elmondta, akkor is és a most is sok szakmai segítséget kaptak a magyarországi civil szervezetektől. „Több összejövetelt tartottunk velük az első projektben is és a jelenlegi projektben is, így fog ez történni, amikor megosszák velünk ezeket a tapasztalatokat. Ők nagy tudással rendelkeznek, nekem egy kicsit az az érzésem hogy mi pedig jobban meg tudtuk őrizni a hagyományainkat.”

Vajdaságban öt dokumentumfilmet forgatnak. A Palicsi-tó építkezési- és fürdőzési hagyományairól, a Homokvidék borairól, a Ludasi Művelődési Egyesületről, az ötvenedik hajdújárási szüreti napokról és a Talentum Művelődési Egyesületről. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Duka Félix, elnök, Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület, Mórahalom, Magyarország: „Igazából a filmkészítésre egy minimális költségvetés van. Hangsúlyosabb a pályázatban a kommunikáció, ami ezeknek a filmeknek az utóéletéről szól, ezeknek a bemutatása és ezzel együtt a civilszervezetek bemutatása és a tevékenysége.

Az alkotásokat szeptember második felében mutatják be Hajdújáráson.

Mórahalom
IPA
projekt
Vajdaság
Egy-Másért
Ludaspuszta

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.