Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Bemutatták Várady Tibor Mi legyen a bronz utazóórával? könyvét

2022.10.04
12:21
2022.10.04
17:26
Forrás
Pannon RTV
Várady Tibor: Mi legyen a bronz utazóórával? című kötete az ötödik kiadványa az Újabb történetek az irattárból című sorozatnak, amelynek a bemutatóját tegnap este tartották meg a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben.

A könyv központi története Farkas Geiza, Kiss Ernő aradi vértanú dédunokája köré fonódik.

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskerekiek is szép számban köszöntötték a szerzőt a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület nagytermében. A könyvbemutató volt az új évad első rendezvénye az egyesületben.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Érdekes ez a könyv egy részről, mivel köthető az egyesületünkhöz is. Ugyanis Farkas Geizának, Kiss Ernő aradi vértanú dédunokájának az ügyeivel is foglalkozik, az ő életébe is sikerül betekintést nyernünk, tekintettel, hogy Farkas Geiza volt az, akinek a magánkönyvtárán alapul a mai Petőfi-könyvtár.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A könyv a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A szerzővel Sági Varga Kinga, a könyvkiadó szerkesztője, és a kötetnek a szerkesztője beszélgetett.

„Ezek a kötetek a szerző hivatásának és szenvedélyének a találkozása. Ugye ő nemzetközi jogászként ismert és évtizedeken át ezzel is foglalkozott, foglalkozik. És ezek a tapasztalatok azok, amelyekkel ki tudja egészíteni ezeket a régi dokumentumokat, és ezeknek a tapasztalatának a segítségével tudja ezeket ma olvashatóvá és érdekessé tenni.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kötetnek a címe, hogy Mi legyen a bronz utazóórával? valójában Farkas Geiza végrendeletéből származik.

Várady Tibor szerző: „Egy kicsit különc dédunokája volt a Kiss Ernőnek, aki örökölte az eleméri kastélyt és a szentmihályi birtokot is. És 37 éves korában írt egy körülbelül 24 oldalas végrendeletet. És ebben mindent leír, ami ott volt Kiss Ernő eleméri kastélyában: tehát most egy rálátás van, hogy mi volt az aradi vértanú kastélyában. Többek között egy bronz utazóóra is.”

Még sok átnézetlen irat van a Várady-család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett ügyvédi irodájának a dokumentációjában. A szerző folytatja a kutatást és már körvonalazódik egy újabb kötet, melynek a központi története Tordához kötődik.

könyvbemutató
Várady Tibor
Nagybecskerek
Jenovay Lajos

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű