Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hernyák Zsóka

Benes József emlékkiállítás nyílt a zentai Városi Múzeumban

2018-11-15
07:17
2018-11-15
16:23
Forrás
Pannon RTV
A tárlat címe Az ember vívódásai a térben. A vajdasági származású, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész progresszív munkássága nagy hatással volt a kortárs vajdasági képzőművészekre és írókra.

A Benes József-emlékkiállításon a képzőművész Magyarországon és Vajdaságban alkotott képeit tekinthették meg az érdeklődők. A Magyarországon készült alkotásokat Dr. Gerle Margit, képzőművész, Benes József özvegye válogatta. „Nagyon érdekes, hogy egyfajta folytonosságot, vagy a motívumok vándorlását is különös módon tudjuk észlelni.”

A kiállítás-megnyitón megtartott beszédében Beszédes István, a zEtna Kiadó igazgatója kitért Benes művészetének irodalmi vonatkozására is. „Az az igazság, hogy nagyon felcsigázta és felcsigázza az írók, irodalmárok kíváncsiságát. Valószínűleg azért, mert ez egy nagyon szerves világ, amelynek nagyon sok olyan figurája és helyszíne van, amely abszolút kortárs irodalmi értékkel is bír.”

Szarka Mándity Krisztina, a kiállítás kurátora a Benes-képeket nem csak a Zentai Városi Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatta össze, hiszen magántulajdonban lévő alkotásokat is kölcsönöztek a tulajdonosok az alkalomra.

Szarka Mándity Krisztina, művészettörténész, Zentai Városi Múzeum: „Törekedtünk a teljességre. Arra törekedtünk, hogy a vajdasági és a magyarországi munkásságát is bemutassuk. Az is nagyon fontos volt számunkra, hogy ne csak a közgyűjtemény, tehát a Zentai Városi múzeum gyűjteményéből, hanem nézzük meg egy kicsit azt, hogy hogyan él másképpen az ő kultusza.”

A kiállítás december 17-ig tekinthető meg a Zentai Városi Múzeumban

Benes József
Zenta

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.