Ugrás a tartalomra

Beszélgetés Ágh Istvánnal

2018.11.16
07:34
2018.11.16
16:48
Forrás
Pannon RTV
Ágh István magyar költő, író volt a magyarkanizsai könyvtárban megtartott irodalmi est vendége. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán beszélgetett.

Ágh István, eredetei nevén Nagy István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth - és József Attila-díjas magyar költő, Nagy László édestestvére. Korunk egyik legjelentősebb költője, versei az életútját végigkísérő, szépség és lelkiség gazdag tárházai. Több fontos momentum határozza meg költészetét, ebből talán az egyik legmeghatározóbb a gyermekkora.

Ágh István, költő, a Nemzet Művésze: „Engem nagyon meghatározott a fizikai munka, a földművelés. A szüleim földművesek voltak, és már kisgyermekként minden munkát végig kellett, hogy csináljak. Éppen hogy csak elbírtam a kaszát, és arattam, és ez egy nagy erőt adott, azt hiszem, hogy úgy is nevezhetném, hogy önbizalmat adott, mert kipróbáltam magam.”

A 80 éves költő verseit a rendezvényen Rátóti Zoltán színművész adta elő. A színművész elmondta: szerinte a verseknek különleges zenéje van.

Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas színművész: „Többször olvastam már, több alkalommal verseit, és azt érzem, hogy nagyon könnyen tanulhatók, nagyon könnyen jönnek a képek, és a szavak egymás után, tehát úgy van összeszerkesztve, ami egy vers esetében ugye nem szerkesztés, hanem egy ihlet.”

 

Az irodalmi esten a költővel Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán, az est szervezője beszélgetett

Magyarkanizsa
Ágh István

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.