Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Beszélgetés Végel Lászlóval

2020-02-14
15:48
2020-02-14
17:53
Forrás
Pannon RTV
Végel világai címmel tartottak irodalmi estet tegnap a VM4K-ban, Szabadkán. Végel László Kossuth-díjas író az eseményen a vajdasági magyar közösség esetében felmerülő problémákról beszélt.

A kíváncsiság hívta életre Végel László, Lovas Ildikó és Urbán András közös beszélgetését. Végel könyveiről, a kisebbségi identitásról, a mindenkori kritikus hozzáállásról Lovas Ildikó kérdezte az írót. A VM4K koordinátora kiemelte: „Nagyon élvezzük, amikor egy másfajta gondolkodásmód, másfajta világ is meg tud mutatkozni. Semmi nem írhatja felül a kíváncsiságot.”

Végel László és Urbán András sokat dolgoztak együtt, de nemcsak a művészet terén, hanem emberileg is jól megértik egymást. A Kossuth-díjas író kifejtette: „Egyszer azt írtam a Naplómba, hogy a Kosztolányi Színház Szabadka jobbik arca, van rosszabbik is. Mikor arról beszéltem, hogy vannak helyi értékek, a magyar kisebbségen belül, akkor többek között az Andrásra is gondoltam. Miatta jöttem.”

Urbán András rendező elmondta, vannak olyan élő írók, akikkel jó együtt dolgozni: „Lovas Ildikó és Végel László sem másznak bele abba, ami a színpadon történik, de közben folyamatosan egy szellemi hátteret biztosítanak addig, amíg dolgozunk. Végel esetében nagyon fontos, hogy eszmeiségben és szellemiségében találkozzunk.”

Az esten jelenlevők részleteket is hallhattak Végel László könyveiből. A beszélgetés iránt nagy volt az érdeklődés.

Végel László
VM4K
Urbán András
Lovas Ildikó

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.