Ugrás a tartalomra

Betekintés a zsinagóga korai időszakának hangulatába

2022.10.26
11:03
2022.10.26
16:23
Forrás
Pannon RTV
Yossele Rosenblatt, Louis Lewandowski, Max Janowski és Emanuel Kirschner művei csendültek fel kedden a 8. Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon, amelyeket Nikola David stuttgarti kántor és Kornelije Vizin orgonista adott elő a szabadkai zsinagógában.

Jossele Rosenblat Ma Tovu című műve csendült fel elsőnek a koncerten. Nikola David stuttgarti kántor és Kornelije Vizin orgonista előadásában hallhatott a közönség a Szabadkai Zsinagógában.

Nikola David, kántor: „Ezek főleg Louis Lewandowski, Max Janowski, Emanuel Kirschner orgonakompozíciói és szövegei. Ezeket a műveket itt a második világháború előtt orgonán adták elő. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy itt léphetek fel az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.”

Az utóbbi években a járványhelyzet erősen befolyásolta a lakosság szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeit, ezért most többen szinte minden lehetőséget megragadnak, hogy kimozduljanak.

Kasza Bálint: „Annyira ki voltunk éhezve, mert az előző években a járványhelyzet miatt elmaradtak az események. Az utóbbi időben amikor alkalom adódik, a VM4K vagy most a zsidó közösség által szervezett koncertekre ellátogatni, mi minden alkalmat kihasználunk.”

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál célja, hogy összehozza az embereket. A szervezők a zsinagóga korai időszakának hangulatát szerették volna átadni a közönségnek, amikor hangosítás nélkül szólalt meg az orgona.

Kovács Róbert, irodavezető, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Ez sorrendben a nyolcadik Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. Talán rendhagyó azért, mert egy olyan kántorkoncert előtt állunk, ahol azt fogjuk megélni, mikor megépítették a zsinagógát, amikor megtelt hívőkkel, hogy énekelt a kántor, és hogy szólt hangosítás és erősítés nélkül az orgona. Ma egy ilyen hagyományos koncertet hallhatunk.”

Szerdán a fesztivál következő programjaként a holokauszt-túlélők vallomásairól szóló dokumentumfilm vetítésére és egy túlélő fiával való beszélgetésre kerül sor a Szabadkai Városi Múzeumban.

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Zsinagóga
koncert

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.