Ugrás a tartalomra

A betlehemezés hagyománya

2019.12.14
13:13
2019.12.15
00:28
Forrás
Pannon RTV
Betlehemes játékot mutattak be a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 4. osztályos tanulói a Szent Kereszt plébánia hittantermében szombaton délelőtt.

Sokan kíváncsiak voltak a Szent Kereszt plébánián a kis Jézus születését bemutató betlehemezésre, a műsorban 8 tanuló vett részt. Husla Szintia angyalka jelmezben lépett fel: „A tanítónő mondta meg, hogy ki mi legyen, mert kettő lány van az osztályban, és kettő angyal van.”

A diákok egy hónapon át készültek. Nem a mostani volt az első fellépésük.
Gellér Erika, tanítónő: „A betlehemes játékot azért készítettük el a gyerekekkel, mert a tanulóim népi hagyomány órát tanulnak, és népi hagyomány keretein belül megtanítottuk ezt a játékot, mivel már ez a betlehemes játék itt a városban feledésbe merül, és szeretnénk, hogy ezt a szokást felelevenítenénk. Mivel itt nem járhatunk házról házra, ezért úgy döntöttünk, hogy óvodáról óvodára járunk.”

A gyerekeket ajándékcsomaggal is várták a szervezők.
Dorogi Erika, a VMSZ sétaerdei helyi szervezetének elnöke: „Az év vége közeledtével én szeretném megköszönni mindenkinek, aki a munkánkat segítette, akár aktív részvétellel, vagy támogatással. Külön szeretném megköszönni Dr. Csizmár Oszkár plébánosnak, aki akkor segített, amikor bajban voltunk, a Szent Kereszt plébánia termét használhattuk, és reményeink szerint használni is fogjuk.”

A tervek szerint a gyerekek az ünnepi időszakban még egy óvodába ellátogatnak majd betlehemes játékukkal.

betlehemezés
Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.