Ugrás a tartalomra

Bizakodóbban, mint eddig

2022.05.22
14:51
2022.05.22
20:51
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 32. szemléjét Versecen.

Jó hangulatban, közel négyszáz fellépővel tartották meg szombaton, Versecen a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 32. Szemléjét. Szakmai tanácskozást szerveztek, a részvevők szentmisén vettek részt, a Millennium sportközpontban bemutatott két és félórás műsorban pedig húsz csoport lépett fel.

A verseci városháza dísztermében Predrag Mijatović, a Városi Képviselő-testület elnöke köszöntötte a Szemle szakmai tanácskozásának a részvevőit. A vitaindítót Krizbai Hajnalka, a Petőfi Sándor Kultúregyesület titkára mondta. A beszélgetés bizakodóbb hangulatban zajlott, mint a korábbi években. Ugyanis, a biztatás mellett, immár hathatós anyagi támogatás érkezik a déli végekre. Pancsován felújítják az egyesület székhelyét, Ürményháza közösségi házat kap, Versecen megújult kultúregyesület székháza, fejlesztések voltak Székelykevén, Sándoregyházán, Hertelendyfalván.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Kevesen vannak, kevesen vagyunk, de egy dolgot mindenképpen meg kell tanulnunk tőlük nekünk, akik a tömbből érkezünk ide, hogy az alázat, a munka, a közösség, az egymásra való odafigyelés az mindenhol nagyon jól jön, és nekünk csak egy feladatunk lehet: ebben erősíteni, segíteni, támogatni őket.”

A fiatalok elvándorlása még érzékenyebben érinti a dél-bánáti közösségeket. Az itthon maradottakra még több feladat hárul. Lantos Lajos, elnök, Petőfi Sándor Kultúregyesület, Versec: „Mi itten verseciek, amennyien vagyunk, mi nem hagyjuk magunkat. Amint tudják maguk is, minden Durindón, minden Gyöngyösbokrétán, minden dél-bánáti Szemlén, meg ahova csak hívnak bennünket, mi mindenütt ott tudunk lenni.”

A tanácskozáson konkrét javaslatok is elhangzottak. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Nagyon fontos felvetés született, hogy alkossuk meg a dél-bánáti Művelődési Naptárat. Erre vonatkozólag a VMMSZ a következő héten lépni fog. Hiszen megpróbáljuk megtalálni azt a formát, ahol folyamatosan tudnánk követni egymás eseményeit. Vagy tudják majd a dél-bánsági közösség követni eseményeit. És ebben az évben a dél-bánáti szórványközpont kell, hogy legyen.”

Persze a támogatások mellett fontos a helybéli kultúrmunkások kitartása is. Binecz Margit, elnök, Keve MME, Kevevára: „Kétségbe esve nem vagyunk, mert ahogy a címbe ma megadták, hogy miről legyen a tanácskozás, hogy Kovász és kereszt, azt gondolom, hogy kovász még van, Kevevárán is, és még tartjuk magunkat, a keresztet viselni kell. Mindenkinek.”

A dél-bánáti Szemlének külön jelentősége van a vidék magyarságának a megmaradása szempontjából. Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Itt a szórványok szórványában teljesen más érzésekkel nézi az ember végig a produkciót. Jómagam, mivel sokukat ismerek is, meg láttam a fejlődésüket, külön élvezem ezt is. Amikor csak tehetem, ott vagyok. Itt láthattuk azt, meg hallhattuk a szakmai tanácskozáson is, hogy annak ellenére, hogy persze a fiatalítás az alapprobléma, azért van remény, van jövő.”

A magyar tannyelvű oktatás híján még inkább felértékelődik a magyar kultúra, néphagyományok ápolásának a fontossága. Kiss Samu, Petőfi Sándor MME, Pancsova: „A művelődési egyesület a második hazám, házam, mert ott lelte meg magát az akkori maroknyi csapat. És ott, az egyesület berkein belül éreztük jól magunkat. A magyar népzene, a népdal mellett. És ebbe nem szólt bele senki, hála Istennek.”

A Dél-Bánáti művelődési egyesületek 33. Szemléjét, valamint a Betlehemes és Karácsonyi szokások jövő évi találkozóját Torontálvásárhelyen tartják.

Versec
Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek
szemle
Sutus Áron
Predrag Mijatović
Hajnal Jenő
Lantos Lajos
Binecz Margit
Kovács Elvira
Kiss Samu

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.