Ugrás a tartalomra

Bizánci keresztény dallamok csendültek fel a szabadkai zsinagógában

2022.04.29
09:32
2022.04.29
16:26
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Örökség díjas, idén 20 éves fennállását ünneplő kórust a Szabadkai Zsinagóga épületében látták vendégül, ahol egyebek mellett húsvéti énekeket, motettát, Kodály Naphimnuszát, de Bartók Béla ritkán hallott népdalait is hallhatta a közönség.

Bubnó Lőrinc 2009 óta tagjai a formációnak. Szerinte az együttes különlegességét az adja, hogy manapság ritkán hallhatók darabok nyolctagú férfikar előadásában, ezért a kezdetben kialakított bizánci egyházzene mellett szélesíteni kezdték repertoárjukat. „Mi magunk, négyen az együttesből dolgozunk fel különböző műveket az Efrémnek. Alapvetően az az oka, hogy férfikari darabból nincs rengeteg. Főleg olyanból, amit egy nyolc fős társaság meg tud szólaltatni, ezért rengeteg olyan mű van, amit most már mi magunk írtunk át a Szent Efrém részére. A goszpelektől kezdve, az egyházi szláv nyelvű motettákon át, a magyar népdal feldolgozásokig nagyon sok minden megtalálható.”

A Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás alapította 2002-ben. A férfikar szabadkai látogatása során húsvéti énekeket és magyar szerzők műveit adta elő sajátos feldolgozásban. „Ennek a szabadkai zsinagógának olyan szakrális tere van, ami egyedülálló. Én fiatal koromban elég sokat énekeltem zsidó istentiszteleteken, mint énekes és most egy kicsit a fiatal korom is visszajött ezáltal, hogy egy ilyen szép, szakrális térben énekelhettünk. Ennek megfelelően a Szent Efrémnek az arcai fognak felvillanni: a bizánci arc, a nagy magyar szerzők, Liszt, Bartók, Kodály. A népzenével kapcsolatos harmadik arc és végül a világzenei negyedik arc, ami a világ szakrális zenéjének egy sajátos Szent Efrémes megfogalmazása.”

A koncertet a VM4K szervezte, ez volt az évadnyitó hangversenyük. Az együttes idén jubileumi huszadik évfordulóját ünnepli, ezért fontos koncertekre készülnek a következő hónapokban. Május 13-án a budapesti Hagyományok Házában lépnek fel Bartók műveivel, valamint június 11-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható a nagy húszéves gálájuk.

Szabadka
Zsinagóga
Szent Efrém férfikórus

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.