Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Bőgőt temettek a színpadon

2020-01-19
11:58
2020-04-15
12:50
Forrás
Pannon RTV
Óbecse 1900-as évekbeli népzenei életének szereplőire emlékeztek a magyar kultúra napja alkalmából. A tamburabandákat, fúvósokat és cigányzenekarokat a Fokos muzsikusai és vendégei idézték meg.

A tíz éves fennállását ünneplő zenekar tavaly jelentette meg Óbecse község népzenei hagyatéka című albumát, ezt mutatták most be a közönségnek.

Bőgőt temettek a színpadon a tíz éves fennállását ünneplő Fokos zenekar és vendégei. A derűs jelenettel az 1900 évek feledésbe merült népzenei életének állítottak emléket a zenészek.

Szerda Balázs, Fokos zenekar, Óbecse: „Igyekeztünk hitelesek maradni olyan értelemben, hogy amit az idézőjeles adatközlőink, az öregek, akikkel tudtunk beszélni, akiknek a hangfelvételeit megszereztük, amiket elmeséltek, igyekeztünk ahhoz illő számokat csinálni hangulatban is.”

A műsor végén a nézők vastapssal ünnepelték a zenészeket. Fenyvesi Szilvia, Óbecse: „A ma esti koncert és maga a magyar zene is, amikor azt hallom, a szívem tele van, és azt gondolom, hogy minden magyar embernek a lelkét, szívét, amikor magyar zenét hall, ugyanúgy megrendíti, mint az enyémet.”

Tóth Kása Piroska, Óbecse: „Nagyon nagy élmény volt. A magyar kultúra napja megilleti ezt a magyarságot, aki még itt maradt, mert sajnos kevesen maradnak, de amikor ilyen műsort lát az ember, mégis úgy érzi, hogy élnek itt a magyarok, és ez a telt ház azt mutatja, hogy igenis kellett ez a műsor, és igenis át kell adni mindazt, amit mi még tudunk, akik itt maradtunk.”

A CD-t a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adta ki a Magyar Kormány támogatásával. Molnár Viktor, alelnök, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „A mai műsor főszereplője a Fokos zenekar, de a PSMK-nek a fő célkitűzése a magyar kultúra ápolása, ezt bizonyítja is az egész éves folyamatos működés és aktivitás.”

A Tisza-menti népdalok megismerése műveltségünk részét jelenti - emelte ki a rendezvényen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Nem gazdálkodhatunk érdemben a saját tulajdonunkkal sem, ha nem ismerjük eléggé. Remélem, hogy ezt a válogatást nem csak hallgatókként ismerik meg az érdeklődő fiatalok, hanem aktív énekesekként is, így ezek a dalok nem csupán a nemzeti összetartozás tudateszközeiként szolgálnak, de a közös éneklés örömét is megtapasztalhatják általuk.”

A törökkanizsai és az óbecsei népzenei hagyaték után Temerin örökségét is fel szeretné dolgozni a Fokos zenekar.

Fokos zenekar
bőgő
Hajnal Jenő
Óbecse

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.