Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Bölcső és búvóhely a Collegium Hungaricumban

2019-02-26
10:43
2019-02-26
17:34
Forrás
Pannon RTV
A Nyugat-Balkán élővilágát bemutató kiállítás nyílt Belgrádban, a Collegium Hungaricum Magyar Kulturális Központban, Bölcső és búvóhely címmel. Legérdekesebb szereplője a barlangi vakgőte.

A Bölcső és búvóhely című tárlat szerbiai és magyarországi tudósok, biológusok harminc éves munkáját dolgozza fel.

A különleges tárlaton különféle rovarokat, lepkéket is lehet látni, a kiállítás egyik legérdekesebb szereplője mégis a barlangi vakgőte, amely a Postojnai cseppkőbarlang lakója. Simić Gabriella: „Nagyszerű kiállítás, különösen a rovarok tetszettek, nem is tudtam elképzelni, hogy ekkora sáskák is vannak.”

Számtalan fajt fedeztek már fel a Balkánon, a régió biodiverzitása különleges. Nagy figyelmet kapott a földikutya is, hiszen egy nagyon ritka fajról van szó. Már annak a története is érdekes, hogy hogyan került ezekre a területekre. Paunović Ana, a belgrádi Természettudományi Múzeum kutatója: „A jégkorszak alatt, amikor majdnem az egész Föld jég alatt volt, a Balkán területén nem volt jég, csak a magas hegyeken. Akkor az állatok visszavonultak ide, ahol melegebb volt, köztük a földikutya is. A földikutya egy nagyon érdekes emlős, hatalmas fogai vannak, de a szeme helyén ott van a bőr és a szőr, mert ahogyan a neve is mondja, föld alatt él.”

A belgrádi és a budapesti Természettudományi Múzeumok munkatársai régóta együttműködnek, több sikeres, közös kutatást is végeztek. Miloš Jović, entomológus, Természettudományi Múzeum, Belgrád: „Több alkalommal is együtt dolgoztam a budapesti kollégákkal a helyi természettudományi múzeumból. Ez az együttműködés rendkívül hasznosnak és sikeresnek bizonyult.”

A vándorkiállítás Belgrádban, a Collegium Hungaricumban március 13-ig látogatható, utána továbbszállítják Szarajevóba, Montenegróba, Észak-Macedóniába, Albániába és Görögországba is.

Collegium Hungaricum
Belgrád
kiállítás

Most

07:09

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.