Ugrás a tartalomra

Boldog békeidők Mátyás király korában

2018.09.27
15:57
2018.09.27
17:13
Forrás
Pannon RTV
A Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub tegnap este az óbecsei Than Emlékházban tartotta meg Boldog békeidők Mátyás király korában című előadását.

A programot a Mátyás-emlékév alkalmából szervezték meg.

Óbecsei zenészek tolmácsolták Arany János és Balassa Bálint megzenésített verseit tegnap este az óbecsei Than Emlékházban, így vette kezdetét a Boldog békeidők Mátyás korában című irodalmi-történelmi előadás. A kor kevésbé ismert vonatkozásairól, Hunyadi Mátyás pénzügyi és gazdaságpolitikájáról Gerlovics Szilveszter beszélt a közönségnek.

Gerlovics Szilveszter, pénztörténész: „Ez egy rendkívül izgalmas korszak, ugyanis szívesen idéznek ma is Mátyás korából, hiszen olyan pénz- és gazdasági reformot hajtott végre, amely a Mátyás-kori Magyarországot Európa legfejlettebb államai közé emelte.”

Egy irodalmi, oktatástörténeti és nyelvi összeállítással Binszki Teréz és Miklenovics Aranka hozta közelebb a kort a hallgatósághoz.

Farkas Zsuzsa, elnök, Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub: „Minthogy Mátyás király idejében még nem volt írott magyar nyelv, hanem csak beszélték a magyar nyelvet, ezért csak kitérünk azokra a nyelvi állapotokra, amelyek akkor voltak. Akkor jelent meg például az első magyar nyelven írott magánlevél.”

Legközelebb Kishegyesen és Bácsfeketehegyen vendégszerepel majd az előadás.

Óbecse
Mátyás király
Gerlovics Szilveszter

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.