Ugrás a tartalomra

Böndör Pálra emlékeztek Újvidéken

2020.10.22
15:15
2020.10.22
16:02
Forrás
Pannon RTV
A gyászülést a Magyar Szó székházában tartották.

A költő, író, műfordító, dramaturg a Symposion folyóirat második nemzedékének volt tagja volt. Váratlan halála hatalmas veszteséget jelent a vajdasági magyar irodalom számára - hangzott el az eseményen.

A megemlékezés elején ismertették Böndör Pál irodalmi életútját, majd verseiből idéztek.

A gyászülésen részt vett többek között Jovan Zivlak, a Vajdasági Írószövetség elnöke és Losoncz Alpár akadémikus is.

Losoncz Alpár, akadémikus: „Ő bírta a legnagyobb kritikusok dicséretét. Tekintettel arra, hogy a költészet egyáltalán milyen formatív erővel bír a vajdasági magyar kultúrában, azt hiszem, hogy ő befolyásolta a vajdasági magyar kultúrát is.”

Böndör Pál hangja talán valamivel halkabb volt, de olyan sajátságos és egyéni versnyelvet hozott létre, mely a precizitásával, sűrűségével megkülönböztette őt a kortársaitól - mondta Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója. „Sajnos ez a szomorú apropó még eltökéltebbekké tesz bennünket. Arra kötelez bennünket, hogy sokszor, sokat beszéljünk még az ő könyveiről. Megígérhetem a magam nevében, hogy a kiadó ezt elsőrendű feladatának fogja tartani a közeljövőben.”

Böndör Pál tizennyolc könyv szerzője. 1993-ban és 1999-ben megkapta a Híd Irodalmi Díjat, 1973-ban a Sinkó Ervin-díjat, 2004-ben a Koncz István-díjat, 2014-ben pedig a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat. 2017-ben Finis címmel jelent meg összegyűjtött verseinek kötete.

Böndör Pál
megemlékezés
Újvidék
Virág Gábor
Losoncz Alpár
gyászülés

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű