Ugrás a tartalomra

Börcsök Erzsébet hagyatéka

2022.05.05
21:08
2022.05.06
16:10
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar írónő halálának 51. évfordulója alkalmából életéről, pályájáról és műveiről beszélgettek a VM4K Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatának folytatásában.

Az est vendége Börcsök Erzsébet lánya, Jódal Rózsa, Szirmai Károly Irodalmi és Magyar Életfa Díjjal kitüntetett író, a moderátor pedig Lovas Ildikó, József Attila- és Híd Irodalmi Díjjal és Pro Urbe-díjjal kitüntetett író volt.

Börcsök Erzsébet a Temes vármegyéhez tartozó Csenén született, 1904. november 9-én. Tanári oklevelét az Újvidéki Egyetem magyar-német szakán szerezte. Versecen élt és tanított 1965-ig, nyugdíjaztatásáig. Novelláira Szenteleky Kornél figyelt fel, és a Kalangya című folyóiratban közölte azokat az 1930-as évek elején. A szerb-magyar együttélés hétköznapjait ábrázoló első regényével, A végtelen fallal sikert aratott. Börcsök Erzsébet munkásságáról lánya, Jódal Rózsa író beszélt.

„Bánát írója. Mindenki ezt emeli ki, hogy habár ő rengeteget írt egész Vajdaságról, és a korabeli Szerb-Horvát-Szlovén Királyság területéről, és ő bejárt Tolnát-Baranyát, nagyon sokat írt, de az igazi fészke Vajdaság és Bánát, szorosabban a bánáti része. Úgyhogy Bori Imre is emlékeiben arról ír, hogy amit tudunk Bánát mély életéről, azt a Börcsök Erzsébet írásaiból tudjuk meg ma is.”

Jódal Rózsa hozzátette: édesanyja az asszonyok mély lélektanát tanulmányozta. A második világháborús évek hallgatásra kényszerítették. 1945. után újra társadalmi témájú elbeszélésekkel és regényekkel jelentkezett. Alkotói munkásságának csúcsa Eszter című regénye, melyben sok életrajzi elemmel – a vajdasági társadalomról rajzolt képet. Ezt a könyvet később szerbre is lefordították. Lovas Ildikó, az irodalmi találkozó moderátora szerint Börcsök Erzsébet sokáig méltatlanul a háttérbe szorult.

„Azt gondolom, hogy Börcsök Erzsébet méltatlanul elhallgatott fontos írója a vajdasági magyar irodalomnak. Igaz, igaza volt neki, meg Szentelekynek is, igaza volt mindenkinek, aki azt várta, hogy megteremtődik a vajdasági magyar regény, és azt gondolta, hogy ő fogja majd megteremteni. Nagyon fiatalon, ezt szerintem meg is tette, aztán jó lehúzták, vagy nem értékelték kellőképpen.”

Lovas Ildikó szerint Börcsök Erzsébet született tehetség volt, egymás után jöttek a szavak, a gondolatok, már 30 évesen olyan dolgokról írt, amik ma is aktuálisak. Nyolc könyve jelent meg. Börcsök Erzsébet írt színműveket és úti rajzot is. Az írónő Újvidéken hunyt el 1971. május 9-én.

Börcsök Erzsé
Jódal Rózsa
Lovas Ildikó
VM4K
Csütörtök esték - másképp

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.