Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Börcsök Erzsébet hagyatéka

2022.05.05
21:08
2022.05.06
16:10
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar írónő halálának 51. évfordulója alkalmából életéről, pályájáról és műveiről beszélgettek a VM4K Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatának folytatásában.

Az est vendége Börcsök Erzsébet lánya, Jódal Rózsa, Szirmai Károly Irodalmi és Magyar Életfa Díjjal kitüntetett író, a moderátor pedig Lovas Ildikó, József Attila- és Híd Irodalmi Díjjal és Pro Urbe-díjjal kitüntetett író volt.

Pannon RTV/Gál Hermina

Börcsök Erzsébet a Temes vármegyéhez tartozó Csenén született, 1904. november 9-én. Tanári oklevelét az Újvidéki Egyetem magyar-német szakán szerezte. Versecen élt és tanított 1965-ig, nyugdíjaztatásáig. Novelláira Szenteleky Kornél figyelt fel, és a Kalangya című folyóiratban közölte azokat az 1930-as évek elején. A szerb-magyar együttélés hétköznapjait ábrázoló első regényével, A végtelen fallal sikert aratott. Börcsök Erzsébet munkásságáról lánya, Jódal Rózsa író beszélt.

„Bánát írója. Mindenki ezt emeli ki, hogy habár ő rengeteget írt egész Vajdaságról, és a korabeli Szerb-Horvát-Szlovén Királyság területéről, és ő bejárt Tolnát-Baranyát, nagyon sokat írt, de az igazi fészke Vajdaság és Bánát, szorosabban a bánáti része. Úgyhogy Bori Imre is emlékeiben arról ír, hogy amit tudunk Bánát mély életéről, azt a Börcsök Erzsébet írásaiból tudjuk meg ma is.”

Jódal Rózsa hozzátette: édesanyja az asszonyok mély lélektanát tanulmányozta. A második világháborús évek hallgatásra kényszerítették. 1945. után újra társadalmi témájú elbeszélésekkel és regényekkel jelentkezett. Alkotói munkásságának csúcsa Eszter című regénye, melyben sok életrajzi elemmel – a vajdasági társadalomról rajzolt képet. Ezt a könyvet később szerbre is lefordították. Lovas Ildikó, az irodalmi találkozó moderátora szerint Börcsök Erzsébet sokáig méltatlanul a háttérbe szorult.

„Azt gondolom, hogy Börcsök Erzsébet méltatlanul elhallgatott fontos írója a vajdasági magyar irodalomnak. Igaz, igaza volt neki, meg Szentelekynek is, igaza volt mindenkinek, aki azt várta, hogy megteremtődik a vajdasági magyar regény, és azt gondolta, hogy ő fogja majd megteremteni. Nagyon fiatalon, ezt szerintem meg is tette, aztán jó lehúzták, vagy nem értékelték kellőképpen.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Lovas Ildikó szerint Börcsök Erzsébet született tehetség volt, egymás után jöttek a szavak, a gondolatok, már 30 évesen olyan dolgokról írt, amik ma is aktuálisak. Nyolc könyve jelent meg. Börcsök Erzsébet írt színműveket és úti rajzot is. Az írónő Újvidéken hunyt el 1971. május 9-én.

Börcsök Erzsé
Jódal Rózsa
Lovas Ildikó
VM4K
Csütörtök esték - másképp

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.