Ugrás a tartalomra

Bosnyák alkotásé a legjobb film Európai Filmdíja

2021.12.12
14:01
2021.12.12
14:08
Forrás
MTI
A Quo vadis, Aida? című bosnyák háborús dráma nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján Berlinben.

Jasmila Žbanić munkája a legjobb rendezésért járó díjat is megkapta, főszereplőjét, Jasna Đuričićot pedig a legjobb női alakítás díjával tüntette ki az Európai Filmakadémia.

Jasmila Žbanić a koronavírus-járvány miatt hibrid formátumban megtartott gálán otthonából élőben közvetített beszédében kiemelte, hogy filmjét a fiaikat, fivéreiket, férjüket elveszítő srebrencicai nőknek ajánlja, akiknek "békét kellett teremteniük egy teljesen szétrombolt országban, és helyrehozni a sok bajt, amelyet a férfiak okoztak". A film középpontjában egy boszniai nő, Aida áll, aki tolmácsként dolgozik a több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút legyilkoló szerbek mészárlását tétlenül szemlélő ENSZ-erőknek, és megpróbálja megmenteni férjét és fiát.

Mészáros Márta, filmrendező kapta az EFA életműdíját.
A legjobb európai férfi főszereplő díját Sir Anthony Hopkins kapta Az apa című drámában nyújtott alakításáért.

Európai Filmdíjak
bosnyák
Quo vadis Aida?
Jasmila Žbanić
Jasna Đuričić

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.