Ugrás a tartalomra

Búgattyúzás, kukoricapuska, biccezés - egykor kedvelt játékok könyvbe kötve

2021.12.18
10:17
2021.12.18
16:40
Forrás
Pannon RTV
Hogy a technika vívmányai nélkül is létezhet boldog gyermekkor, azt Tóth Glemba Klára Pápika c. kötete is bizonyítja. A szerző 6 közép-bánáti településen 200-nál több egykori gyerekjátékot gyűjtött össze. Ezeket könnyű megtanulni, és ma is játszható.

A búgattyút, a kukorica-puskát, a biccezést és más, egykor kedvelt játékot is kipróbálhattak a fiatalok a péntek esti könyvbemutatón.

Tóth Glemba Klára szerző: „Ez a könyv idestova harminc-negyven év gyűjtőmunka eredménye, amely az eddigi szociográfiai kutatásomnak egyik részét képezi. Igyekeztem Közép-Bánátban összegyűjteni azokat a játékokat, játékszereket, amelyeket nem csak az elmúlt század gyermekei, hanem a 21. század gyermekei is még talán játszani tudják.”

Talán az utolsó pillanatokat ragadta meg a szerző, hogy megmentse a feledéstől Nagybecskerek, Muzslya, Szentmihály, Lukácsfalva, Erzsébetlak és Nezsény gyermekjátékait.

Szőke Anna szerkesztő: „Ki kellene szűrni belőle a szülőnek azokat, amelyeket ma is lehetne játszani, és szórakoztatóak lennének. Tulajdonképpen ez hiányzik legjobban a mai gyerekeknél, hogy a szülők sem tudnak már olyant nyújtani nekik, ami derűre keltené a kis világukat.”

A játékok közösséget építettek, az akkori játékvilág pedig sikerélményt adott a gyerekeknek - mondta Szőke Anna.

„Ma ez az egyik legnagyobb hiányunk, hogy a gyerekeinknek nincs sikerélménye. Mert az, ha van, akkor az is „szólóba” van. Tehát egymaga. A siker, az akkor érvényesül, ha többen megosztjuk azt, hogy énnekem most jó, és nem irigyek rám a társaim, mert én is fogok örülni az ő sikerüknek. És ezek a népi játékok erről szóltak.”

A könyv címe a gyermekláncfűből született, amiből több játékot is lehet készíteni, a koszorúfonástól az „ejtőernyősök” fújásáig.

Tóth Glemba Klára szerző: „A pápika pedig onnan ered, hogy ennek a növénynek a szárát négybe kell hasítani, és amikor megfordítva, a szájukba vették a gyerekek, akkor azt a mondókát mondták, hogy „pápika, pápika – göndörödj a számba”.”

A muzslyai Petőfi MME székházában megtartott könyvbemutatón tanítványaival fellépett Lelle József citeraművész.

könyvbemutató
Pápika
Szőke Anna
gyermekjáték

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.