Ugrás a tartalomra

A bujdosó fejedelem Magyarkanizsára látogatott

2019.10.18
23:02
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A bujdosó fejedelem című darabbal lépett fel Magyarkanizsára a Község Napja rendezvénysorozat részeként a budapesti Új Nemzeti Kamara Színház.

A színház a határon túl élő magyarság számára hoz létre színházi előadásokat.

A bujdosó fejedelem Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc kamarásának levelein keresztül ismerteti meg a közönséget a szabadságharc eseményeivel. A darabban végigkövethetjük a fejedelem életútját és betekintést nyerhetünk a kor társadalmi és politikai viszonyaiba is. A színpadon megidéződik Zrínyi Ilona alakja is, az ő szerepét Kovács Éva Rebecca alakítja: „Nagyon konkrétan folytattam olyan kutatásokat, hogy Zrínyi Ilona ki is volt valójában. Nagyon könnyű volt egy olyan nőnek a bőrébe bújni, aki hasonlított rám és ugyanolyan határozott egyéniség, mint amilyen én vagyok.”

Pelsőczy László rendező a darab színpadra vitelével azt a célt tűzte ki, hogy a közönség jobban megismerje II. Rákóczi Ferenc alakját. „Rákóczi élete sajnos még az otthoni iskolákban sem ismert annyira, amennyire szeretnénk. A határokon túl is ismeretlen. Ezért döntött úgy a színház, azaz fő feladatának azt tekinti, hogy az elszakított országrészekbe, a határon túl élő magyarság számára hozzon létre színházi előadásokat. Egy nagyszerű személyiség megismertetése a cél. Magam részéről II. Rákóczi Ferencet a legnagyobb magyarnak tartom, aki a teljes vagyonát, egzisztenciáját és életét adta a szabadságharcért” - magyarázta a rendező.

A bujdosó fejedelem magyarkanizsai bemutatóját Ferencváros önkormányzata támogatta.

II. Rákóczi Ferenc
Új Nemzeti Kamara Színház
Magyarkanizsa
község napja

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű