Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A bukovinai székelyek nyomában

2021.07.24
10:51
2021.07.24
16:44
Forrás
Pannon RTV
A bukovinai székelyek életét, migrációját feldolgozó tanulmánykönyvet mutatták be Zentán. A könyv létrejöttén több anyaországi és hazai szerző dolgozott.

A könyv megjelentetésével a 75 éve Bácskából elmenekült bukovinai székelyek előtt tisztelegnek, akik száműzetésük után tolnai falvakban telepedtek le.

Szalai Lilla, a kiadvány társszerzője: „Asszonysorsokat, női sorsokat kutatunk Székelykevén. A székelykevei asszonyok élettörténetéből merítettünk, és a jelenlegi munkánk az a migrációról és a mobilitásról szól.”

Pannon RTV

Az eredetileg 2020 júniusára a magyarországi Bonyhádra tervezett konferencia megtartását és a könyv megjelenését a koronavírus-járvány húzta keresztül, most Zentán mutatták be a kötetet.

Nagy István, a kiadvány szerkesztője: „Hogyha már nincs konferencia, akkor nem lesz konferenciakötet, de lesz egy tanulmánykötet, s megkértük a konferenciára jelentkezetteket, hogy küldjék be az anyagot és volt, aki megtisztelt és beküldte, s ebből összejött egy kis kötet.”

Pannon RTV

A bukovinai székelyek útját a madéfalvi kirajzástól bukovinai letelepedésükig, valamint áttelepedésük történetét öleli fel a kiadvány

Boja Patyi Sarolta, a kiadvány társszerzője: „Ezek az asszonyok nagyon bátrak, mindig kiálltak a saját igazukért, és minden helyzetben feltalálták magukat. Amilyen nehéz körülmények között éltek, mindenben megtalálták azt a jót, azt a pozitívat, amiből meríteni tudtak.”

Pannon RTV

Az elmaradt anyaországi konferencia tanulmánykötetének bemutatására egyébként a közeljövőben több helyszínen is sor kerül Vajdaság-szerte.

A bukovinai székelyek nyomában
Zenta
könyvbemutató

Most

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.