Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Busóbemutató a VM4K-ban

2023.02.03
09:54
2023.02.03
15:33
Forrás
Pannon RTV
A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.

Rosta Endre népi iparművésszel, a mohácsi Busóudvar igazgatójával dr. Silling Léda néprajzkutató beszélgetett. Az eseményen az iparművész saját készítésű busóálarcaiból is bemutatott néhányat. Elmondta, hogy a mohácsi busójárás a sokácok farsangi maszkos alakoskodásából ered, az első feljegyzések erről a népszokásról a 18. század végén keletkeztek, és az évszázadok során sokat változott. Horvát nyelven pokladénak nevezik, ami beöltözést, átváltozást, újjászületést jelent. A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján.

Rosta Endre népi iparművész: „A mohácsi busóálarcnak az a lényege, hogy egyetlen egy fából faragjuk meg, amely régebben fűzfából, most már újabban készülhet hársfából is. Sertés vagy marhavérrel festjük le, nálam ez már annyira nem igaz, mert most már két éve különböző festékeket használunk. Kipróbáltuk. Kos, kecske vagy tehén állati eredetű szarvakat teszünk rá. Egy álarcnak az elkészítése a mi műhelyünkben az olyan három napot vesz igénybe általában. Tehát Mohácson jelenleg olyan 2000 fölötti a busóknak a létszáma, ez olyan hetvenvalahány busócsoportot taglal magába.”

Busóbemutató
busó
busójárás
VM4K

Most

15:02

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 15:09

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.
13:58

Némi orosz előny Bahmutnál

Az orosz erők némi előnyt szereztek a keleti csatatéren, Bahmut városában, de súlyos árat fizettek ezért, amely emberéletekben mérhető – közölte a kijevi vezetés csütörtökön, részleteket azonban nem közöltek.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.