Ugrás a tartalomra

Busóbemutató a VM4K-ban

2023.02.03
09:54
2023.02.03
15:33
Forrás
Pannon RTV
A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.

Rosta Endre népi iparművésszel, a mohácsi Busóudvar igazgatójával dr. Silling Léda néprajzkutató beszélgetett. Az eseményen az iparművész saját készítésű busóálarcaiból is bemutatott néhányat. Elmondta, hogy a mohácsi busójárás a sokácok farsangi maszkos alakoskodásából ered, az első feljegyzések erről a népszokásról a 18. század végén keletkeztek, és az évszázadok során sokat változott. Horvát nyelven pokladénak nevezik, ami beöltözést, átváltozást, újjászületést jelent. A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján.

Rosta Endre népi iparművész: „A mohácsi busóálarcnak az a lényege, hogy egyetlen egy fából faragjuk meg, amely régebben fűzfából, most már újabban készülhet hársfából is. Sertés vagy marhavérrel festjük le, nálam ez már annyira nem igaz, mert most már két éve különböző festékeket használunk. Kipróbáltuk. Kos, kecske vagy tehén állati eredetű szarvakat teszünk rá. Egy álarcnak az elkészítése a mi műhelyünkben az olyan három napot vesz igénybe általában. Tehát Mohácson jelenleg olyan 2000 fölötti a busóknak a létszáma, ez olyan hetvenvalahány busócsoportot taglal magába.”

Busóbemutató
busó
busójárás
VM4K

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.