Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Citera pendüljön, ének zendüljön

2022.05.28
13:43
2022.05.28
16:23
Forrás
Pannon RTV
Citera pendüljön, ének zendüljön címmel népzenei vetélkedőt tartottak Ludason. Népi énekesek és citerások léptek fel, különböző korcsoportban és kategóriában.

Az eseményre mintegy 200 résztvevő érkezett, összesen 41 produkciót láthatott a közönség.

Az újvidéki Erdélyi Flóra volt az első fellépő. „Most egyedül fogok fellépni. Moholi népdalokat fogok énekelni és egy kátyi népdalt.”

Az adai Lepár Krisztina több csoportot készített fel. „Hoztam egy szólistát, ő vajdasági népdalokat, gyerekdalokat fog énekelni. Hoztam egy énekkettőst, akik sárközi népdalokkal lépnek fel, emellett hoztam még két kórust, az egyik gombosi, a másik pedig moholi népdalokat fog majd énekelni.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Pályázni egy szabadon választott összeállítással lehetett, a Kárpát-medence népzenei dialektusainak anyagaiból. A részvétel további feltétele volt egy olyan népdal eléneklése vagy elciterázása, amely arról a településről vagy annak környékéről származik, ahonnan a versenyző érkezett. A zsűri több szempontot is figyelemmel kísért.

Kelemen Zsolt, zsűritag: „A technikai felkészültsége a versenyzőnek, illetve a dalválogatás, színpadi megjelenés. Tehát mindezek a szempontok fontosak egy ilyen megmérettetésen.”

A vetélkedőre általános és középiskolások jelentkezhettek, szólistaként, énekkettősként, illetve csoportként, valamint citeraszólisták és zenekarok is versenyeztek.

Fábián Mónika, szervező: „Örülünk annak, hogy egyre népszerűbb a citera és a népi ének világa. Nagyon bízunk abban, hogy még többen fognak részt venni jövőre a rendezvényen és még többen fognak citerázni és énekelni.”

A versenyt követően népzenei koncertet hallhatott a közönség, amelyen Csonka Ferenc és a horgosi Kamrás együttes lépett fel.

Citera pendüljön
ének zendüljön
Ludas
népzene

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.