Ugrás a tartalomra

Citera pendüljön, ének zendüljön!

2023.05.27
13:54
2023.05.27
16:50
Forrás
Pannon RTV
Népzenei vetélkedőt tartottak Ludason, ahol az érdeklődők 62 produkciót láthattak, közel 250 citerás és énekes előadásában.

A népzenei vetélkedőre, énekesek és citerás fiatalok jelentkezhettek, akik különböző korcsoportokban és kategóriákban léptek színpadra a ludasi Művelődési házban. Énekszólisták, énekkettősök, énekcsoportok, citeraszólisták és zenekarok - ezek képezték a kategóriákat.

Tilinkó Zsófia, Horgos: „Öt vagy hat éve abbahagytam a néptáncot. Aztán üresnek éreztem az egészet. Akkor kaptam egy felajánlást, hogy próbáljam meg a citerázást. Akkor úgy gondoltam, hogy miért ne. Ez ugyanúgy kötődés a népi kultúrához, ami pedig érdekelt engem.”

Hajvert Zalán, Bácsfeketehegy: „Minden szerdán, háromnegyed órát volt egyéni énekórám. Mert szólóban is fellépek meg csoportosan is. Győri népdalokat fogok előadni.”

A versenyre egy szabadon választott népdalcsokorral lehetett nevezni. A részvétel további feltétele az volt, hogy mindenki arról a településről, vagy annak környékéről hozzon népdalt, ahonnan származik.

Égető Gabriella, Padé: Mi gombosi népdalokat adunk elő. Nagyon sokat gyakoroltunk rá. Nehéz volt, mert vannak benne magas és mély hangok. És mindezt megkellet tanulnunk, hogy melyik hol van.

Az előadásokat szakmai zsűri értékelte, Kovács Kata Krisztina népzenetanár Budapestről, Hézső Zsolt népzenész és citeraoktató, valamint Kelemen Zsolt népzenetanár, népzenész.

Kovács Kata Krisztina, zsűritag:
Az összeállításokat nézzük, hogy milyen tájegységről hoznak anyagot. Hogy abban milyen részben jelenik meg az új vagy a régi stílus. Sokan énekelnek is a citera mellé, amit én mindig örömmel fogadok. Az nagyon sokat számít, mennyire tudnak felszabadulni és igyekszünk minél kevésbé versenyszituációt teremteni.

A vetélkedők után koncerttel is készültek a szervezők, ugyanis Cseszák Zsombor és a Csermely zenekar is színpadra lépett.

Guci Mónika, szervező:
Harmadik alkalommal szervezzük meg a Citera pendüljön, ének zendüljön! elnevezésű népzenei vetélkedőt. Ez azért jött létre, hogy segítsük a citerások és a népi énekesek szakmai fejlődését. 2017 óta népzenei tábort is szervezünk, aminek ugyanez a célja, hogy segítsük a citerások és énekeseket.

Elhangzott, hogy továbbra is támogatni szeretnék a szervezők a népművészet fejlődését. Az esemény díjkiosztóval zárult.

Ludas
citera
Citera pendüljön

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 15:23

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű