Ugrás a tartalomra

Citeramuzsikától volt hangos Szenttamás

2019.05.12
09:21
2019.05.12
16:57
Forrás
Pannon RTV
A bácskai településen tartották meg a vajdasági kisciterásokat felkaroló Aranycitera nevű népzenei rendezvény, amelyet idén 24-dik alkalommal rendeztek meg.

A versenyre idén 10 vajdasági településről érkeztek résztvevők. Sokan közülük már kicsi koruk óta foglalkoznak népzenével. A megmérettetést izgalmasnak találják és a továbbfejlődés lehetőségét látják benne.

Szatmári Beáta, Székelykeve: „Amikor először indult a citerás csoportom három éve, akkor itt kiemelt nagydíjat kaptunk. Ennek köszönhetően kijutottunk Magyarországra, ahol képviselhettük Vajdaságot.”

Szabó Robertina, Szenttamás: „Mondjuk úgy, hogy minden nap gyakoroltam, mert nagyon várom a fellépéseket, csak amikor már itt vannak akkor ideges vagyok.”

A vajdasági citeramozgalom az utóbbi években új erőre kapott, reneszánszát éli – véli Micsik Béla citeraoktató. Szerinte az idei rendezvényen nagyon szép és minőségi produkciókat lehetett látni. Emellett a versenyt a tapasztalatcsere miatt is fontosnak tartja.

Micsik Béla, citeraoktató: „Egymás között megnézik, hogy ki mit tud. Így kialakulni bennük egy értékrendszer, egy mérce, hogy valójában hol is vannak ebben az egészben. Ilyenkor fog majd eldőlni, hogy valaki folytatja, vagy kiábrándul és abbahagyja. Remélhetőleg az utóbbiból kevesen lesznek.”

Az idei megmérettetésen a középiskolások is versenyezhettek külön kategóriában. A szervezők szerint a rendezvény kiugrási lehetőség is a gyerekek számára és örülnek annak, hogy a citera, mint hangszer, nem veszít a népszerűségén.

Németh Dezső, főszervező: „A citera a magyar népzene szerves része, és ezt igyekszünk ápolni, továbbadni a következő nemzedékeknek. A gyerekek akik itt megtanulják és szépen citeráznak, nagyon sokan később a Durindón is fellépnek. Ezért szoktuk mondani, hogy az Aranycitera valójában a Durindónak az általános iskolája.”

A versenyzők idén összesen 18 műsorszámot mutattak be. A produkciókat kéttagú szakmai zsűri értékelte. A verseny legjobbjai bronz, ezüst és arany minősítést kaptak, valamint különdíjakban is részesültek.

Aranycitera
Szenttamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.