Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Citeramuzsikától volt hangos Szenttamás

2022.05.14
21:31
2022.05.14
21:40
Forrás
Pannon RTV
Huszonhetedik alkalommal rendezték meg az Aranycitera találkozót és versenyt a településen. A szervezők elmondták, hogy a szemlének az elsődleges célja a népdalok átörökítése, hogy a felnövő generációk se feledjék.

Ritmusos dalcsokrot citeráztak a magyarcsernyei általános iskolás fiúk a szemlén. Hegyközi Ádám első ízben lépett fel Szenttamáson, sokat készült. „A dalokat nem nagyon szoktuk tanulni, mert elvileg csak a zene ritmusát tanuljuk.”

Pannon RTV

Szamov Márk öt éve ismerkedett meg a citerával. Az Aranyciterán dunántúli dalokat játszott a csapattal. A próbákat is nagyon kedveli. „Hetente egyszer járunk próbára, általában úgy van, hogy két három órán egy nótát tanulunk meg, a többin pedig folytatjuk.”

Micsik Béla citeraoktató több csoportot készített fel a szemlére. Elmondta, hogy a dalcsokrokat korosztály szerint válogatja. A gyerekek lelkesen tanulják azokat. „A citeraoktatás elsősorban egy közösségi munka, össze kell szoktatni a gyerekeket, később rájönnek, hogy ez egy szép hangszer, nagyon könnyen tanulható, élvezhető, a versenyeken lehet alkalmazni, mint most az Aranyciterán, majd végezetül a magyarságunknak is mozgatórugója lehet, vagy magába a citerásba és így fog a közösséghez hozzájárulni.”

Pannon RTV

A szenttamási citera-találkozót a szülők is nagyra becsülik. Gergely Tünde, Temerin: „Nagyon fontosnak tartjuk ezt, nagyon fontosnak látjuk, mert értékeket, hagyományt és nem utolsó sorban tudást szereznek ezáltal.”

A szakzsűri elmondta, hogy a verseny, annak ellenére, hogy tavaly a koronavírus járvány miatt elmaradt, színvonalából nem veszített. Borsi Ferenc, zsűritag: „Nagyon színvonalas és nagyon lelkes produkciókat láttunk, hallottunk, nagy számban jöttek, biztató, hogy van jövője ennek a műfajnak.”

Pannon RTV

A szenttamási Aranycitera hosszú múltja arról tanúskodik, hogy Vajdaság-szerte a citera népszerű hangszer – fogalmazott Németh Dezső szervező, a szenttamási Gion Nándor Művelődési Központ elnöke: „Az alsóbb korosztályokban vannak népesebb csoportok, akik majd a jövő nemzedékét fogják képezni, tehát ezekből a gyerekekből nő ki majd az elkövetkező felsős és középiskolás kategória, ami egy nagyon gyönyörű utánpótlásnak is beillik.”

Az idei szemlén mintegy 80 gyermek mutatkozott be.

citera
Micsik Béla
Németh Dezső

Most

15:48

Méhek nélkül nincs élet

Ökológiai Fesztivált tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A gyerekek a méhekről, a vadméhekről, táplálkozási szokásaikról és egyebekről hallhattak a méhek világnapján.
13:03, Frissítve: 13:24

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá.

Népszerű