Ugrás a tartalomra

A citerások ünnepe Muzslyán

2019.02.24
15:08
2019.02.24
19:02
Forrás
Pannon RTV
A citeramozgalom színe-java találkozott Muzslyán, a 15. Szilasi-napon. A rendezvénnyel a falu szülöttére emlékeznek, egyúttal a citeramuzsikát népszerűsítik.

Az idén sok fiatal fellépője volt a citerások legnagyobb évi találkozójának.

Szilasi Mihály a vajdasági citerázás egyik úttörője volt, aki egyedi játékával, az úgynevezett sánta-ütéssel vált közismertté. Évente az ő emlékére gyűlnek össze. Egyedi stílusát Lele József, a Népművészet Mestere ápolja és próbálja továbbadni a fiataloknak.

Lele József, citeraszólista és citeraoktató, Petőfi Sándor MME, Muzslya: „Beszéltem az igazgatóval is, hogy az alsó osztályokba el fogok menni így órákra. És akkor bemutatom a citerát. Elmuzsikálok egy néhány népdalt, amit lehet, hogy ők is tudnak. Hogy így valahogy megszerettessem velük.”

A citera az első Durindó megszervezésével, a hetvenes évek közepén került le a padlásokról. A Durindó lassan a délvidéki népzenészek szemléje lett, a Szilasi Nap pedig immár 15 éve a legjobb vajdasági citerások találkozója.

Dobó József, szervező, Petőfi Sándor MME, Muzslya: „A szervezés mondhatom, hogy nem túl nehéz, azért mert ez a találkozó már megszokott, és úgy mondjam, hogy a citerások már várják ezt a találkozót. Hogy találkozzanak egymással, elbeszélgessenek egymással, és ami azt illeti a megszervezés nem túl nehéz. Valójában csak az értesítéseket kell kiküldeni és ki kell várni azért, hogy visszafeleljenek, hogy ki mivel fog fellépni.”

A fiatalabb csoportok tagjai hónapokig készültek. Volt, akinek ez volt az első nagyobb fellépése.

Kovács Teodóra, citerás, Erzsébetlak: „A focit is abbahagytam a citera miatt. Szeptemberben kezdtük. A Császár-tó ME csapatában vagyok. Négyen vagyunk. A tanító bácsival öten. Meg a tanító néni is szokott tanítani minket, úgy az iskolában, mikor vagyunk. Mert szüneten nem megyünk ki, hanem citerázunk.”

A rendezvényt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke nyitotta meg.

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke: „Nagyon fontos, hogy épp itt Muzslyán, a Bánátban, a szórványban kerül megrendezésre, most már 15. alkalommal a citerafesztivál, a Szilasi-nap. És én azt hiszem, hogy mindannyiunknak, az egész Vajdaságban, támogatnunk kell ezt a rendezvényt továbbra is.”

A rendezvény rendszeres látogatója a csókai születésű Borsi Ferenc citeraművész. Mint mondja, tizenöt év már komoly hagyománynak számít a mai világban, ezért reméli, hogy a Szilasi-nap még sokszor 15 évet megél.

Borsi Ferenc, citeraművész és citeraoktató, Magyarország: „Örvendetes, hogy ebben a kis bánáti faluban ilyen rangos esemény játszódott le. Ide zarándokolnak Bánátból, Bácskából fiatalok és idősek, azért, hogy a tél végét üde citeraszóval búcsúztassuk. Öröm volt itt lenni és megtiszteltetés.”

Az idei Szilasi Napon húsz citerazenekar, szólista és citerakettős lépett fel.

Muzslya
Szilasi-nap
citera

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.