Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Cs. Simon Istvánra emlékeztek Csókán

2022.10.20
09:21
2022.10.20
17:29
Forrás
Pannon RTV
Cs. Simon István író, költő, újságíró születésének 80. és halálának 15. évfordulójáról emlékeztek meg Csókán, a helyi könyvtárban.

Cs. Simon István a már nem létező Terján faluban született. Írói munkássága során díjak sokaságát kapta meg. Többek között Híd és Aracs díjban, valamint a Magyar Szó napilap életműdíjában is részesült. Az őt jól ismerő pályatársai és barátai kerekasztal beszélgetés keretében gondoltak vissza a község híres szülöttére.

Szőregi Márta csókai könyvtáros: "Könyveiben maradandó emléket állított ennek a vidéknek és az itt élő embereknek, amelyet kiemelkedő színvonalon írt le. A mai napon is célunk, hogy tiszteletére rendezett megemlékezésen minél több írása, költeménye, megzenésített verse hangozzék el, hogy emlékét méltóképp őrizzük meg."

Emlékét őrzi az évente megszervezett, nagy népszerűségnek örvendő Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó is, amelyben Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője szervezőbizottsági tagként vesz részt. Emellett újságíróként többször volt alkalma interjút készíteni a neves íróval.

"Tiszteltem és becsültem azt, ahogy ő viszonyult ehhez a vidékhez, az itteni emberekhez, azt az alázatot, azt a szeretetet, amit láttam, hogy minden írásában tükröződött. Mindig is mondta, hogy ha ő már nem lesz, akkor valakinek ezt az ő munkásságát folytatni kellene."

A szerdán megtartott megemlékezésen részt vett Kónya Lívia, Erdélyi Ilona, Oláj Ibolya, Balunovity Anna, Kónya Sándor és Dudás Károly is, aki legjobb barátjaként emlékezett egykori pályatársára.

Dudás Károly, prózaíró, publicista: "Nagyon szerettem a költészetét, szeretem most is, de talán a prózáját még jobban, kispróza írásokat csodálatosan írt erről a tájról. Ő ismerte a Bánságot legközelebbről, belülről, „belénk költözött a táj”mondja és valóban benne is maradt élete végéig."

Cs. Simon István írói munkássága mellett tevékeny közösségi munkát végzett. Nevéhez fűződik a helyi Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület megalapítása is.

Cs. Simon István
Csóka
irodalom

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.