Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A Csaba királyfi Temerinben

2021.08.29
10:17
2021.08.29
15:13
Forrás
Pannon RTV
A zuhogó eső ellenére is fergetegesre sikerült a Csaba királyfi című székely nemzeti rockopera vajdasági ősbemutatója Temerinben. Pár perccel a kezdés előtt szakadt le az ég, ennek ellenére is sokan megnézték.

A Csaba királyfi című székely magyar rockopera a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően juthatott el Temerinbe. Az itteni szervező a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Varga Flórián az egyesület elnöke kiemelte: „Egy megemlékezést tartottunk a temetőben, a 44-es áldozatoknál, a világháború után kivégzett temeriniekért énekeltek a székely vendégeink.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Csaba királyfi rockopera vajdasági bemutatója a temerini Kókai Imre Általános Iskola telepi épületének udvarában volt. Az egész napos enyhe idő után, pár perccel a kezdés előtt leszakadt az ég. Egy órán át zuhogott az eső, de az előadást így is megtartották. Az emberek esernyők alá bújva nézték végig az előadást.

G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, a Csaba királyfi rockopera producere: „Az, hogy megjött az eső, reméljük, hogy egy kicsit csendesedik vagy eláll, erről nem tehetünk, mi előadjuk a darabot, ha jég esik, ha bármi lesz is. Reméljük, hogy maradandó élmény lesz.”

 

Pannon RTV/Bognár Róbert

A rockopera egyik főszereplője Rudán József, azaz a híres magyar rockénekes, Rudán Joe, aki a főmágus szerepében állt színpadra. Elárulta, hogy vannak temerini felmenői.

„Tulajdonképpen én apai-anyai ágon Délvidékről származom, mondjuk úgy, hogy még a Nagy-Magyarországban éltek az én nagyszüleim, jöttek át a mostani Magyarországra, és én jártam itt tizenpár éves koromban, kisgyerek koromban a Feri barátomnál, és a szüleinél, és azóta valahogy megszakadt a kapcsolat, jött ez a háború harminc évvel ezelőtt, és akkor megszakadt a kapcsolat.”

 

G. Nagy István Ilián több éves kutatómunka után írta meg a Csaba királyfi című rockoperát. A szerző a darabbal kapcsolatban elmondta: „Csaba királyfi azt mondja a székelyeknek, a magyaroknak, hogy elmegy innen, mert meg akarták ölni őt is, és azt mondta, hogy visszajön, és ebben a darabban az van benne, hogy a székelyek várják Csaba királyfit, és egyszer csak megjelenik egy ember, az Álmos, és azt mondja a székelyeknek, hogy Csaba királyfinak az unokája vagyok, tehát Csaba királyfi keletről haláláig őrizte azt, hogy vissza kell jönni, és az egyik unokája hazajött.”

Az est végén elhangzott a magyar himnusz is.

Csaba királyfi
Temerin
G. Nagyné dr. Maczó Ágnes
Varga Flórián
G. Nagy István Ilián
Rudán Joe

Most

Népszerű