Ugrás a tartalomra

Csaknem 70 fiatal népzenész mutatkozott be az idei KNV-n

2019.03.30
14:00
2019.03.30
18:09
Forrás
Pannon RTV
A 30. Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét pénteken tartották meg Temerinben. Az eseményt ezúttal is a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

Izgatottan várták a versenyre érkező fiatalok, hogy végre bemutathassák tehetségüket. Hadik Anett, Ada: „Az éneklést nagyon szeretem és a népzenét. Citerázok is és ez az egész megfog. Nincs is rá szó, hogy miért maradtam benne.”

Sokan már gyermekkoruk óta táncolnak vagy énekelnek. Bognár Ádám, Magyarkanizsa: „Ad egy értéket a mai embereknek, a mai gyerekeknek, nekünk. Emellett a mozgás is fontos.”

A vetélkedőre Vajdaság csaknem minden területéről érkeztek diákok. Dudás Kata, Topolya: „Már harmadszor veszek részt ezen a versenyen és nagyon szeretek ide járni. Sőt, nem is érzem a versenyhangulatot, hanem mint egy nagy család, vagy egy nagy baráti kör, olyannak érzem, mintha csak összeülnénk.”

A fiatalok összesen 26 versenyszámot mutattak be. A produkciókat háromtagú zsűri értékelte. Kelemen Zsolt, népzenész, zsűritag: „Szakmailag, ha nézzük, akkor a dallamok válogatása és a tisztán muzsikálás a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe veszünk.”

A fiatalok a vetélkedőn amellett, hogy megmérettetik magukat, szakemberektől kapnak hasznos tanácsokat. Szabó Gabriella, szervező: „Egyharmaduk önállóan készül a rendezvényre, tehát itt már a középiskolások önmagukat hozzák. Ők már tudják, hogy milyen szempontok szerint kell dolgozniuk, hol kell kutatniuk, hol találják meg azt az anyagot, ami érdekli őket. Annál inkább érdekes ez a vetélkedő, mert a zsűri ezeket a szárnypróbálgatásokat segíti.”

A versenyszámokat követően Sőregi Anna és a Bajkó Zenekar lépett fel.

Középiskolások Népművészeti Vetélkedője
Temerin
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület

Most

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.